Vi i Villa-hjälpen på plats i Grekland

Vi i Villas redaktion är på plats i Ritsona camp i Grekland, för att hjälpa migranterna med bland annat avlopp och vatten. Här är 3 snabba frågor med redaktionschef Anja Källstedt.


Hej Anja, berätta kort om varför ni är i Ritsona och vad ni ska göra där?

– Vi är här tillsammans med Grabber och FM Mattsson för att förbättra boendeförutsättningarna för migranterna. Vi ska bland annat dra rör för vatten och avlopp för de boende. Just nu håller vi på att dra rör till en zon som kallas ”Female friendly space” som bara är för kvinnor och barn. Syftet är att de ska få tillgång till vatten där. Vi har även köpt en container som vi fyllt med verktyg och skruv, många av migranterna hjälper till att bygga.

Hur är läget i förläggningen?

– Sedan gränserna mot övriga Europa stängdes i mars 2016 har många migranter fastnat i Grekland. Här i Ritsona har många bott i cirka ett år. Situationen är inte bra, men mycket nödvändigt finns numera. Tidigare bodde de i tält, men alla här har nu egna små bostadsmoduler, där de mest nödvändiga faciliteterna finns. De boende har även tillgång till bland annat läkarvård och psykologhjälp på plats.

Vi i Villa har drivit en insamling för att samla pengar till de boende, vad behövs mest?

– Pengarna som kommit in går oavkortat till att köpa sånt som efterfrågats. Bland annat önskar kvinnorna saker till just denna ”Female friendly space”-zon och barnen önskar saker till sitt avskilda område. Kvinnorna önskar sybehör som nål, tråd och garn, medan barnen till sin zon önskar pyssel som papper och lim.

Chefredaktör Anders Carlén och redaktionschef Anja Källstedt är på plats.

Bakgrund/Läs mer

Tillsammans med FM Mattsson och Grabber befinner sig delar av Vi i Villas redaktion i migrantförläggningen i Ritsona, för att förbättra förutsättningarna för de boende. Mer om projektet och insamlingen för #Viivillahjälpen kan du läsa här.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar