Bjud på kärleksfika med söta mördegshjärtan

Foto: Ulrika Pousette

Spröda mördegskakor med ett hallonsyltshjärta i mitten är riktiga glädjespridare att bjuda nära och kära på.

De här kakorna bakas av en enkel mördeg som formas till små rundlar och får ett hjärta av hallonsylt i mitten. Perfekta att bjuda på till kaffet eller ta med på utflykten.

Mördegshjärtan

Du behöver:

(ca 24 st)

Deg:

  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • ½ krm salt
  • 4 ½ dl vetemjöl

Fyllning:

  • hallonsylt
  • garnering
  • florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Nyp ihop smör, strösocker, salt och vetemjöl i en bunke till en kakdeg. Eller mixa ihop degen snabbt i en hushållsmaskin.
  2. Dela degen i ca 24 lika stora bitar. Rulla dem till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem lite lätt.
  3. Tryck ner änden av en sked eller gaffel i kakorna för att göra hjärtformade gropar. Fyll groparna med hallonsylt.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt dem svalna på plåten.
  5. Sikta över florsocker vid servering.
Baka till jul med Lindas bakskola

Recept ur kokboken ”Baka till jul med Lindas bakskola” av Linda Andersson (Semic, 2025).

Läs också: Jordnötskolagrottor – småkakor med kola och jordnötssmör

Sandra Holmes