Brynt smörkola – ljuvligt god kola med djup smak

Godis när det är som bäst! Foto: Magnus Skoglöf

Brynt smörkola är det lilla extra på gottebordet – en len och seg kola med fyllig smak av brynt smör. Perfekt till högtider, kalas eller när du vill unna dig något riktigt gott.

Att bryna smöret innan du kokar kola ger en härligt nötig och karamelliserad smak som lyfter kolan till nya höjder. Den gyllene färgen och den rika doften gör att det är svårt att bara ta en bit! Brynt smörkola är enkel att göra och kräver få ingredienser. Se receptet här!

Brynt smörkola

Du behöver:

(30 st)

  • 50 g smör

  • 270 g (3 dl) strösocker

  • 300 g (3 dl) vispgrädde

  • 210 g (1 ½) dl ljus sirap

  • 1 krm salt

  • garnering

  • ev 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Smält och bryn smöret i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden. Smöret är färdigt när det har tystnat.

  2. Tillsätt socker, grädde, sirap och salt. Koka upp och låt puttra tills kolan når en temperatur på 125 grader. Rör då och då.

  3. Häll kolan i en form, 10 × 20 cm, klädd med bakplåtspapper (eller mellan gjut- och bakbalkar, justerade till samma storlek, på en plåt med bakplåtspapper).

  4. Låt svalna i rumstemperatur. Skär kolan i bitar och strö över flingsalt om du vill.

Brynt smörkola – ljuvligt god kola med djup smak - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Kola” av Mattias Celinder (Semic, 2025).

Läs också: Fudge – på fem minuter!

Sandra Holmes