Att bryna smöret innan du kokar kola ger en härligt nötig och karamelliserad smak som lyfter kolan till nya höjder. Den gyllene färgen och den rika doften gör att det är svårt att bara ta en bit! Brynt smörkola är enkel att göra och kräver få ingredienser. Se receptet här!
Brynt smörkola
Du behöver:
(30 st)
-
50 g smör
-
270 g (3 dl) strösocker
-
300 g (3 dl) vispgrädde
-
210 g (1 ½) dl ljus sirap
-
1 krm salt
-
garnering
-
ev 1 tsk flingsalt
Gör så här:
-
Smält och bryn smöret i en kastrull på medelvärme. Rör hela tiden. Smöret är färdigt när det har tystnat.
-
Tillsätt socker, grädde, sirap och salt. Koka upp och låt puttra tills kolan når en temperatur på 125 grader. Rör då och då.
-
Häll kolan i en form, 10 × 20 cm, klädd med bakplåtspapper (eller mellan gjut- och bakbalkar, justerade till samma storlek, på en plåt med bakplåtspapper).
-
Låt svalna i rumstemperatur. Skär kolan i bitar och strö över flingsalt om du vill.

Recept ur kokboken ”Kola” av Mattias Celinder (Semic, 2025).
Läs också: Fudge – på fem minuter!