Chicken tikka masala – kryddig klassiker

Foto: Lennart Weibull

Chicken tikka masala har sitt ursprung i mötet mellan indisk och brittisk matkultur, och är idag en av världens mest älskade rätter. Här lagar kocken Jonas Svensson sin egen version av klassikern.

Det sägs att chicken tikka masala föddes när en indisk kock i Skottland ville förnya sin kyckling tikka, som tillagades i tandooriugn. Genom att tillsätta en krämig och kryddig masalasås skapades en rätt som snabbt blev en internationell succé. Här delar kocken Jonas Svensson med sig av sin version av denna klassiker – där saftig majskyckling marineras i yoghurt och kryddor, grillas och ugnssteks, och serveras i den mustiga såsen.

– För att få fram rätt ”kryddighet” i det indiska köket så räcker det inte bara att koka en god sås, utan du behöver marinera köttet ordentligt innan tillagning. Jag lagade länge mina indiska rätter utan denna metod och saknade hela tiden den rätta touchen. I indisk matlagning är det vanligast att man kokar med köttet i såsen, men jag tycker att man höjer fräschören genom att separera köttet och såsen, tipsar Jonas Svensson i sin nya kokbok.

Chicken tikka masala
Foto: Lennart Weibull

Chicken tikka masala på majskyckling

(8 portioner)

  • 1,5 kg majskycklingbröst utan ben

Marinad:

  • 2 msk vitlök, riven
  • 2 msk ingefära, riven
  • 1 dl matolja
  • 2 tsk gurkmejapulver
  • 3 tsk chilipulver
  • 1 tsk salt

Tikka masala-sås:

  • 2 msk matolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 msk vitlök, riven
  • 1, 5 msk ingefära, riven
  • 2 tsk gurkmejapulver
  • 2 tsk korianderfrön
  • 2 tsk spiskummin, malen
  • 3 tsk chilipulver
  • 500 g färsk tomat, klyftade
  • 2 dl krossade tomater
  • 5 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 1 msk socker
  • 2 dl cashewnötter, blötlagda
  • 1 dl grädde

Garnering:

  • 4 msk lättvispad grädde
  • 4 msk granatäppelkärnor
  • färsk koriander

Serveringsförslag:

  • basmatiris
  • naanbröd

Gör så här:

  1. Kycklingen ska marineras med kryddorna ovan. Låt stå i kylen i minst 4 timmar (bäst resultat blir det om kycklingen får ligga i marinaden över natten).
  2. För att koka såsen: Börja med att värma olja i en vid kastrull och fräsa lök, vitlök, ingefära med de torra kryddorna. Det ska inte få färg utan här ska man bara försöka få fram så mycket smak som möjligt genom uppvärmning.
  3. Efter 3–4 minuter tillsätter du de klyftade tomaterna och låter fräsa i ytterligare 2 minuter.
  4. Tillsätt nu krossade tomater, vatten, buljongtärning och socker. Låt koka i ca 30 minuter.
  5. Blötlägg cashewnötter i vatten (så att de täcks), detta för att de ska bli mjuka samt för att rensa bort eventuell smuts.
  6. När det är ca 10 minuter kvar på koktiden lyfter du upp cashewnötterna från vattnet och tillsätter dem i såsen.
  7. Då såsen kokat i 30 minuter tillsätter du grädden och mixar med en stavmixer. Du vill att såsen ska ha lite textur från nötterna så mixa den inte för slät, därav är stavmixer ett bra redskap.
  8. När kycklingen är marinerad, så stek eller grilla för krispig yta på skinnet och tillaga sedan i ugn på 150 grader till 72 grader innertemperatur.
  9. Skär upp kycklingen och servera i rikligt med masalasås.
  10. Toppa med 4 matskedar granatäpple, koriander och 4 matskedar lättvispad grädde.
  11. Servera gärna med nykokt basmatiris och nybakat naan.
Chicken tikka masala – kryddig klassiker - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Jonas Svenssons kök” av Jonas Svensson (Norstedts, 2025).

Läs också: Naanbröd – äkta indiskt recept

Sandra Holmes