Chokladfondant med thaibasilikaglass och körsbärssås

Foto: Lennart Weibull

Klassisk chokladfondant får en oväntad twist tillsammans med fräsch thaibasilikaglass och syrlig körsbärssås. Testa kocken Jonas Svenssons eleganta dessert!

Bjud på en dessert som imponerar både till smak och utseende! Den krämiga chokladfondanten med sitt rinnande inre, som är en favorit hos många, får här sällskap av två spännande tillbehör – thaibasilikaglass och körsbärssås.

– När fondanten är bakad i ugnen kommer den att se ut som en ballerinakaka om du lyckats, den kommer alltså vara riktigt rinnig i mitten. Låt den vila någon minut innan du lägger upp den på tallriken, tipsar kocken Jonas Svensson, som här bjuder på receptet.

chokladfondant
Foto: Lennart Weibull

Chokladfondant

Du behöver:

(4 portioner)

Chokladfondantsmet:

  • 250 g mörk choklad
  • 250 g smör
  • 230 g strösocker
  • 8 ägg
  • 120 g vetemjöl
  • 1 msk kakao

Körsbärssås:

  • 2 dl körsbärspuré (mixade frysta körsbär)
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk Maizena (utspädd i 1 msk vatten)
  • 0,5 lime, saften
  • 4 msk körsbär

Gör så här:

  1. Smält choklad och smör över vattenbad.
  2. Rör först ihop socker och ägg. Sedan rör du ihop chokladsmeten med äggblandningen.
  3. Sikta och vänd i mjöl och kakao.
  4. Använd aluminiumformar och spraya dem med fett. Fyll dessa med smet.
  5. Baka i ugn, 200 grader, i 5–6 minuter.
  6. Gör glassen enligt receptet nedan.
  7. Gör nu körsbärssåsen. Värm försiktigt ingredienserna under omrörning till kokpunkten och red av körsbärssåsen.
  8. Smaka sedan av med florsocker och limesaft, kyl ner.
  9. Kärna ur körsbären och vänd sedan ner i såsen.

Thaibasilikaglass

Du behöver:

(4 portioner)

  • 2 vaniljstänger
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk
  • 200 g socker
  • 225 g äggula
  • 50 g thaibasilika

Gör så här:

  1. Dela och skrapa ur vaniljstängerna, blanda både stänger och frön med grädde och mjölk.
  2. Koka upp grädde och mjölk försiktigt under omrörning.
  3. Blanda sedan socker och äggula, slå på gräddmjölken när den svalnat en aning.
  4. Värm sedan på spisen i en kastrull till 84 grader, kyl ner. För bästa resultat behövs en glassmaskin för att frysa ner glassen. Häll upp smeten i glassmaskinens kanna och mixa ihop med 50 g thaibasilika. Frys ner.

Tips från Vi i Villa – hemgjord glass utan glassmaskin:

Saknar du glassmaskin? Ta då av kastrullen från värmen och låt glassmeten svalna helt. Häll smeten i en rundbottnad skål av plast eller metall och sätt den i frysen. Ta ut glassen efter en halvtimme och vispa den med elvisp, gör om igen efter ytterligare en halvtimme och upprepa ett par gånger till, tills du får bra glasskonsistens. Glassen är klar efter ungefär 4 timmar i frysen.

Chokladfondant med thaibasilikaglass och körsbärssås - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Jonas Svenssons kök” av Jonas Svensson (Norstedts, 2025).

Läs också: Dante Zias recept på persikor med kolasås och glass

Sandra Holmes