Danskt rågbröd – kärnrikt och syrligt bröd med äkta hygge

Foto: Ulrika Pousette

Danskt rågbröd är ett mörkt och saftigt bröd fullt av kärnor och med en tydlig syrlighet. Ett klassiskt bröd som smakar allra bäst med ett generöst lager smör – eller som bas till hemlagade smörrebröd.

I Sverige är det svårt att hitta riktigt danskt rågbröd, men med det här receptet kan du baka ditt eget hemma. Brödet får sin karaktär av rikligt med kärnor och frön och den långa jäsningen som ger en syrlig smak och saftig konsistens. Danskt rågbröd är ett självklart inslag på det danska frukostbordet och passar utmärkt som grund till klassiska smörrebröd med olika pålägg.

Danskt rågbröd

Du behöver:

(1 bröd)

Uppfriskad surdeg:

  • 40 g surdeg
  • 70 g (knappt 1 ¼ dl) grovt rågmjöl
  • 70 g (knappt ¾ dl) ljummet vatten

Deg:

  • 180 g (knappt 2 ½ dl) solroskärnor
  • 60 g (drygt ¾ dl) pumpakärnor
  • 60 g (drygt ¾ dl) linfrön
  • 590 g (knappt 6 dl) ljummet vatten
  • 25 g (1 ½ msk) salt
  • 65 g (1 ¾ dl) fint rågmjöl
  • 500 g (drygt 8 ¼ dl) grovt rågmjöl
  • 15 g maltmjöl (2 msk) eller 40 g (2 msk) brödsirap
  • 135 g uppfriskad surdeg, se ovan

Garnering:

  • sesamfrön

Gör så här:

  1. Uppfriskad surdeg: Blanda alla ingredienser och låt stå tills blandningen bubblar friskt, det tar 3–5 timmar.
  2. Deg: Blanda alla kärnor och frön med vatten och salt. Rör i de båda mjölsorterna, maltmjöl eller sirap och uppfriskad surdeg. Blanda med en träsked eller i maskin i några minuter. Smörj en avlång brödform, 1 ½ liter, väl med smör eller olja.
  3. Häll ut sesamfrön på köksbänken. Blöt händerna ordentligt, ta upp degen och forma den till en limpa. Doppa alla sidor i sesamfröna och lägg degen i formen. Den ska fylla formen till 60–70 procent. Strö eventuellt fler sesamfrön på toppen.
  4. Täck brödet med en fuktig kökshandduk och låt jäsa i rumstemperatur i 12–14 timmar. Brödet har jäst färdigt när den fyller 80–90 procent av formen.
  5. Sätt ugnen på 200 grader över- och undervärme. Grädda brödet längst ner i ugnen i ca 65 minuter.
  6. Ta ut brödet ur ugnen och låt det stå i formen i 5 minuter innan du stjälper ut det på ett galler. Låt kallna innan du skär upp brödet.
Danskt rågbröd – kärnrikt och syrligt bröd med äkta hygge - Vi i Villa

Recept ur ”Bröd och matiga mackor” av Erika Jureskog (Semic, 2025).

Läs också: Baka saftiga äppelbröd

Sandra Holmes