Tofu som först steks frasig och sedan får puttra samman med en koreansk gochujangsås blir härligt smakrik. Denna vegorätt är försvinnande god!
Gochujangbräserad tofu
Du behöver:
(4 portioner)
- 4 port jasminris
- 400 g fast tofu
- 2 msk neutral olja, t ex rapsolja
- 2 msk smör
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk gochujang
- 1 msk chiliolja, köpt eller hemgjord
- 1 msk japansk soja
- 1 msk sesamolja
- 1 msk flytande honung
- 1 msk risvinäger
- 4 salladslökar
Gör så här:
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Torka av tofun med hushållspapper och skär den i mindre bitar.
- Hetta upp en rejäl stek- eller wokpanna och tillsätt olja. Stek tofun så att den får en krispig yta på båda sidor. Lägg upp på ett fat.
- Tillsätt smör i pannan. Skala och riv ner vitlöken och fräs den i 1 minut, rör då och då så att den inte bränns.
- Tillsätt gochujang och rör in det med smöret. Fräs i någon minut och tillsätt sedan chiliolja, soja, sesamolja, honung och vinäger. Låt såsen koka samman i någon minut och tillsätt tofun. Blanda runt och dra pannan från värmen.
- Skär salladslöken i tunna skivor. Servera tofun med ris och toppa med salladslök.

Recept ur boken ”Asiatiska smårätter, nudlar och ris” av Maria Zihammou (Semic, 2025).
Läs också: Vegolyx! ”Mästerkocken”-Matilda Klarqvists goda morotsrätt