Gochujangbräserad tofu med ris

Foto: Stefan Edetoft

Kryddstark och full av umami – gochujangbräserad tofu är en koreansk favorit som är perfekt för dig som vill laga en vegetarisk rätt med djup smak.

Tofu som först steks frasig och sedan får puttra samman med en koreansk gochujangsås blir härligt smakrik. Denna vegorätt är försvinnande god!

Gochujangbräserad tofu

Du behöver:

(4 portioner)

  • 4 port jasminris
  • 400 g fast tofu
  • 2 msk neutral olja, t ex rapsolja
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk gochujang
  • 1 msk chiliolja, köpt eller hemgjord
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk risvinäger
  • 4 salladslökar

Gör så här:

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Torka av tofun med hushållspapper och skär den i mindre bitar.
  3. Hetta upp en rejäl stek- eller wokpanna och tillsätt olja. Stek tofun så att den får en krispig yta på båda sidor. Lägg upp på ett fat.
  4. Tillsätt smör i pannan. Skala och riv ner vitlöken och fräs den i 1 minut, rör då och då så att den inte bränns.
  5. Tillsätt gochujang och rör in det med smöret. Fräs i någon minut och tillsätt sedan chiliolja, soja, sesamolja, honung och vinäger. Låt såsen koka samman i någon minut och tillsätt tofun. Blanda runt och dra pannan från värmen.
  6. Skär salladslöken i tunna skivor. Servera tofun med ris och toppa med salladslök.
Gochujangbräserad tofu med ris - Vi i Villa

Recept ur boken ”Asiatiska smårätter, nudlar och ris” av Maria Zihammou (Semic, 2025).

Läs också: Vegolyx! ”Mästerkocken”-Matilda Klarqvists goda morotsrätt

Sandra Holmes