Godaste mandelkakan med kaffe- och kakaogrädde

Foto: Getty Images

Mammas mandelkaka med kaffe- och kakaogrädde är magiskt god och superenkel att baka – här bjuder Vi i Villas redaktör på familjereceptet!

Den här mandelkakan är en personlig favorit och dessutom glutenfri. Perfekt till fikat eller som en dessert, då den varken är tung eller stabbig. Bättre än tiramisu – tycker vi i alla fall. Baka och njut!

Mandelkaka med kaffe- och kakaogrädde

Du behöver:

(1 springform ⌀ 28 cm)

Botten:

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 hekto mald sötmandel
  • smör + ströbröd till formen

Grädde:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2–3 msk kallt bryggt starkt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 1–2 msk vaniljsocker

Topping:

  • kakao

Gör så här:

  1. Botten: Vispa ägg och socker hårt med elvisp. Rör ner den malda mandeln i smeten. Klipp ett bakplåtspapper i formens storlek och kläm fast det i botten på springformen, då lossnar kakan lättare. Smörj och bröa hela formen. Häll i smeten i formen och grädda i ca 20 minuter i 200 graders ugn. När den är färdig kan du ställa den i kylen så att den snabbt blir kall.
  2. Grädde: Vispa grädden hårt med elvisp. Blanda sedan ner kallt kaffe, vaniljsocker och kakao. Mängden kaffe och vaniljsocker kan justeras efter smak.
  3. Montering: När botten är kall, bred kaffegrädden över kakan. Gör lite mönster i grädden med en gaffel. Sikta slutligen lite kakao över kakan med en sil. Förvara kyld till servering.

Läs också: Så många koppar kaffe bör du HÖGST dricka varje dag

Sandra Holmes