Den här mandelkakan är en personlig favorit och dessutom glutenfri. Perfekt till fikat eller som en dessert, då den varken är tung eller stabbig. Bättre än tiramisu – tycker vi i alla fall. Baka och njut!
Mandelkaka med kaffe- och kakaogrädde
Du behöver:
(1 springform ⌀ 28 cm)
Botten:
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 1 hekto mald sötmandel
- smör + ströbröd till formen
Grädde:
- 2 dl vispgrädde
- 2–3 msk kallt bryggt starkt kaffe
- 1 msk kakao
- 1–2 msk vaniljsocker
Topping:
- kakao
Gör så här:
- Botten: Vispa ägg och socker hårt med elvisp. Rör ner den malda mandeln i smeten. Klipp ett bakplåtspapper i formens storlek och kläm fast det i botten på springformen, då lossnar kakan lättare. Smörj och bröa hela formen. Häll i smeten i formen och grädda i ca 20 minuter i 200 graders ugn. När den är färdig kan du ställa den i kylen så att den snabbt blir kall.
- Grädde: Vispa grädden hårt med elvisp. Blanda sedan ner kallt kaffe, vaniljsocker och kakao. Mängden kaffe och vaniljsocker kan justeras efter smak.
- Montering: När botten är kall, bred kaffegrädden över kakan. Gör lite mönster i grädden med en gaffel. Sikta slutligen lite kakao över kakan med en sil. Förvara kyld till servering.
Läs också: Så många koppar kaffe bör du HÖGST dricka varje dag