Mascarponeglass är en italiensk klassiker som med sin lena konsistens och milda smak passar utmärkt som bas för spännande smaksättningar. I Tommy Myllymäkis version får glassen en lyxig twist av saffran och honung, medan rostad mandel ger crunch och gula russin, som blötlagts i vitt vin, tillför både sötma och fruktighet. Resultatet är en elegant dessert som dessutom går att förbereda i god tid före servering.
Mascarponeglass med honung, saffran, mandel och blonda russin
Du behöver:
(4 portioner)
Mascarponeglass:
- 1 vaniljstång
- 5 dl vaniljglass
- 200 g mascarponeost
Sås:
- 1 dl gula russin, blötlagda i vitt vin över natten
- 1 dl honung
- 1 dl torrt vitt vin
- ½ g saffran
- 1 nypa salt
- 2 msk olivolja, extra vergine fruttato intenso
- ½ dl rostade mandelspån
Gör så här:
- Dagen innan servering: Lägg russinen till såsen i vitt vin, så mycket att de täcks.
- Gör mascarponeglassen: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Mixa vaniljfrön, glass och mascarpone till en slät smet. Låt stå i frysen i 1 timme.
- Gör såsen: Koka ihop honung och vitt vin tills 1 dl återstår. Lägg i russin och koka upp. Tillsätt saffran, salt, olivolja och mandel och låt stå utan värme under lock i 1 timme.
- Servera såsen till glassen.

Recept av Tommy Myllymäki ur kokboken ”Olivolja: Från skörd till middagsbord” av Fernando Di Luca och Mattias Jersild (Max Ström, 2025).
Läs också: Torsk med brynt smör och citrongräs