Mascarponeglass med honung, saffran och mandel

Foto: Charlie Drevstam

Lättlagad dessertlyx! Tommy Myllymäkis krämiga mascarponeglass är perfekt för festliga tillfällen.

Mascarponeglass är en italiensk klassiker som med sin lena konsistens och milda smak passar utmärkt som bas för spännande smaksättningar. I Tommy Myllymäkis version får glassen en lyxig twist av saffran och honung, medan rostad mandel ger crunch och gula russin, som blötlagts i vitt vin, tillför både sötma och fruktighet. Resultatet är en elegant dessert som dessutom går att förbereda i god tid före servering.

Mascarponeglass med honung, saffran, mandel och blonda russin

Du behöver:

(4 portioner)

Mascarponeglass:

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vaniljglass
  • 200 g mascarponeost

Sås:

  • 1 dl gula russin, blötlagda i vitt vin över natten
  • 1 dl honung
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ g saffran
  • 1 nypa salt
  • 2 msk olivolja, extra vergine fruttato intenso
  • ½ dl rostade mandelspån

Gör så här:

  1. Dagen innan servering: Lägg russinen till såsen i vitt vin, så mycket att de täcks.
  2. Gör mascarponeglassen: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Mixa vaniljfrön, glass och mascarpone till en slät smet. Låt stå i frysen i 1 timme.
  3. Gör såsen: Koka ihop honung och vitt vin tills 1 dl återstår. Lägg i russin och koka upp. Tillsätt saffran, salt, olivolja och mandel och låt stå utan värme under lock i 1 timme.
  4. Servera såsen till glassen.
Mascarponeglass med honung, saffran och mandel - Vi i Villa

Recept av Tommy Myllymäki ur kokboken ”Olivolja: Från skörd till middagsbord” av Fernando Di Luca och Mattias Jersild (Max Ström, 2025).

Läs också: Torsk med brynt smör och citrongräs

Sandra Holmes