Messmörsbröd – saftigt bröd med norrländsk tradition

Messmörsbröd är ett mjukt och saftigt bröd med mild sötma och fin karaktär från messmör. Perfekt till frukostbordet eller som mellanmål.

I det här receptet används messmör för att ge brödet en rund och lätt söt smak. Ett bröd som uppskattas av både barn och vuxna, och som ger variation till den vanliga frukostlimpan. Brödet ger dessutom en härlig doft i köket när det gräddas.

Min storebror, det vill säga Holba, hade dille på att baka detta bröd under sina tonår. Hela frysen var full av det! På eftermiddagarna efter skolan brukade vi värma på brödet, breda på ett tjockt lager messmör och landa framför TV:n.

– Erika Jureskog i kokboken ”Bröd och matiga mackor”.

Holbas messmörsbröd

Du behöver:

(1 bröd)

Dag 1:

  • 12 g färsk jäst
  • 300 g + 70 g (3 dl + knappt ¾ dl) kallt vatten
  • 380 g (drygt 6 ¼ dl) vetemjöl special
  • 1 tsk honung
  • 70 g (2 dl) havregryn

Dag 2:

  • 150 g (1 ½ dl) ljummet vatten
  • 250 g messmör
  • 65 g (1 dl) linfrön
  • 55 g (¾ dl) solroskärnor
  • 1 ½ tsk salt
  • ca 200 g (ca 3 ¼ dl) fint rågmjöl
  • vetemjöl eller rismjöl att pudra med

Gör så här:

  1. Dag 1: Blanda jäst, 300 g vatten, mjöl och honung i en bunke. Knåda degen ordentligt i 10 minuter. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 15 timmar.
  2. Blanda havregryn och 70 g vatten i en annan skål. Täck med plastfolie och låt svälla lika länge som degen.
  3. Dag 2: Blanda alla ingredienser, förutom mjölet, med fördegen och havregrynsblandningen från dagen innan. Knåda därefter in lite rågmjöl i taget tills degen släpper från kanterna på bunken. Knåda degen i 5–7 minuter med maskin eller i 8–10 minuter för hand.
  4. Forma degen till ett runt bröd. Pudra en jäskorg med vete- eller rismjöl och lägg i brödet med ovansidan nedåt. Låt jäsa i 1–1 ½ timme.
  5. Sätt ugnen på 225 grader varmluft och ställ in en gjutjärnsgryta med lock.
  6. Klipp ut ett bakplåtspapper som passar din gryta. Stjälp upp degen på bakplåtspappret och snitta ett kors i degen med en brödsnittare eller vass kniv. Ta ut den varma grytan och släpp försiktigt ner degen. Sätt på locket och grädda brödet i nedre delen av ugnen i 30 minuter.
  7. Ta av locket och grädda brödet i ytterligare ca 30 minuter. Låt brödet svalna på ett galler. Avnjut en härlig macka med eller utan messmör.
Morotsfrallor med solrosfrön – saftiga och färgglada småbröd - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Bröd och matiga mackor” av Erika Jureskog (Semic, 2025).

Läs också: Baka bröd i långpanna – prova dessa saftiga trekantsfrallor

Sandra Holmes