Nước chấm är hjärtat i det vietnamesiska köket och serveras till en mängd olika rätter. Dippsåsen är enkel att röra ihop och går att anpassa efter egen smak. Prova att justera mängden chili eller lime för att hitta din perfekta balans. Med nước chấm på bordet får du snabbt en känsla av vietnamesisk streetfood hemma i ditt eget kök.
Nước chấm
Du behöver:
- 60 g färskpressad limejuice
- 60 g fisksås av god kvalitet
- 60 g vatten
- 10 g vit risvinäger
- 20 g socker
- 5 g vitlök, finriven
- 1 st Bird’s eye chili (liten het), i tunna skivor
Gör så här:
Blanda vätskorna och lös sockret i dem, tillsätt vitlök och chili, blanda och låt mogna i kylen i en timme. Håller kyld i en vecka.

Recept ur kokboken ”Videgårds bästa recept: Vietnam” av Erik Videgård (Mondial, 2025).
Läs också: