Pasta carbonara – Tareq Taylors bästa recept

Foto: Simon Bajada

En krämig pasta carbonara med knaperstekt bacon är mångas favorit. Och i det här receptet har kocken Tareq Taylor finslipat detaljerna till perfektion. Laga och njut!

Pasta carbonara går hem hos de allra flesta – till och med kräsna barn brukar gillar den krämiga rätten. Och även tv-kocken Tareq Taylor. I sin nya kokbok Tekniker, tips & genvägar har han några tips för hur du får till den riktigt bra:

– Valet av pasta är viktigt, satsa på pasta med hög proteinhalt och gärna en som är bronsvalsad. Resultatet sitter i detaljerna, så planera din tid. Fokus behöver ligga på slutskedet, de sista 10 minuterna vid spisen måste bli rätt.

Här delar han med sig av receptet!

Tareq Taylors bästa carbonara

Du behöver:

(4 portioner)

  • 100 g parmesan (lagrad i max 12 månader), finriven
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 200 g guanciale eller bacon, skuret i 5 x 5 mm tärningar
  • 400 g spaghetti
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • nymalen svartpeppar

Till servering:

  • ev 50 g parmesan, finriven

Gör så här:

1. Blanda parmesan, ägg och äggulor i en värmetålig skål.

2. Lägg fläsktärningarna i en kall stekpanna och värm på medelvärme (att börja i kall stekpanna gör att mer av fettet rinner bort). Stek fläsket knaprigt. Lyft ur och låt rinna av på hushållspapper, men spara någon matsked av stekfettet och tillsätt till ägg- och parmesanblandningen.

3. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Lägg i spaghettin.

4. Stek vitlöken i olja i en ny ren panna utan att den får färg.

5. Placera skålen med ägg- och parmesanblandningen över det kokande pastavattnet och vispa. Ta i några matskedar av kokvattnet och fortsätt vispa. Allt ska bli lite varmt så att osten smälter men inte så att äggen stelnar.

6. När vitlöken är stekt, tillsätt det stekta fläsket tillsammans med ett par matskedar av pastavattnet. Detta för att avbryta stekningen så att vitlöken inte tar färg.

7. När spaghettin har cirka 2 minuter kvar av koktiden, är mjuk men fortfarande har en tydlig fast kärna, lyft över den i pannan med en tång (det ska följa med kokvatten).
Tillsätt ytterligare cirka 1 deciliter pastavatten och rör om så att pastan får koka klart tillsammans med fläsket och vitlöken. Om det blir torrt i pannan, tillsätt lite mer av pastavattnet. Tillsätt lite peppar.

8. Ta av från värmen och låt stå i 15 sekunder och häll sedan i ägg- och parmesansmeten. Blanda om några varv. Färdigt! Om man vill kan man servera lite extra parmesan på toppen men jag tycker egentligen inte att det är nödvändigt.

Pasta carbonara – Tareq Taylors bästa recept - Vi i Villa
Foto: Bonnier fakta

Recept ur kokboken Tekniker, tips & genvägar av Tareq Taylor (Bonnier fakta, 2024).

Läs också: Vodkapasta – bjud på den trendiga pastarätten

Sandra Holmes