Popcorn chicken – street food-maten du måste testa!

Foto: Lennart Weibull

Popcorn chicken är frasiga små bitar av friterad kyckling, som är vanlig street food i Taiwan. Så här lagar du det mumsiga snacket.

När man lagar popcorn chicken i Taiwan använder man oftast sötpotatismjöl, som ger en krispig och tunn panering. Kryddblandningen som strös ovanpå är en bra allkrydda, som även god till friterade räkor, kokt majs och pommes, tipsar Karin Lei i boken Chopstick stories.

Popcorn chicken – street food-maten du måste testa! - Vi i Villa
Foto: Lennart Weibull

Popcorn chicken

Det här behöver du:

(4 portioner)

  • ca 700 g kycklingsteak eller urbenat kycklinglår (extra krispigt med skinn kvar)

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 msk ljus soja

  • 1 msk shaoxingvin alt sake eller vitt vin

  • ½ tsk five spice

  • 1 stor nypa nymald vitpeppar

  • 1 ½ msk maizena

  • 1 ägg

  • 1 ½–2 dl sötpotatismjöl

  • ½ kruka thaibasilika

  • salt- & pepparkrydda, se recept nedanför, alt färdigköpt

  • frityrolja

Så här gör du:

  1. Skär kycklingen i munsbitar och finhacka vitlöken.

  2. Marinera kycklingen i vitlök, soja, risvin, five spice och peppar. Låt stå cirka 15 minuter i kylen.

  3. Tillsätt maizena och ägg i kycklingblandningen. Rör om.

  4. Blanda kycklingbitarna med sötpotatismjölet så alla bitar täcks. Sprid ut bitarna på en bricka eller plåt och låt stå cirka 15 minuter i rumstemperatur (mjölet håller bättre runt kycklingen då än om du friterar direkt).

  5. Värm frityrolja till cirka 180 grader. Fritera torra thaibasilikablad 20–30 sekunder och låt rinna av på hushållspapper.

  6. Värm frityroljan till cirka 180 grader igen och fritera kycklingen cirka 1 1/2 minut. När allt är friterat friterar du kycklingen igen cirka 1 1/2 minut i 180 grader tills den är genomfriterad. Strö över salt- & pepparkrydda, thaibasilika och servera direkt.

Salt- & pepparkrydda

Det här behöver du:

  • 1 msk hela vitpepparkorn

  • 1 ½ msk hel sichuanpeppar

  • 2 msk salt

  • 2 krm MSG

Så här gör du:

Rosta vitpeppar och sichuanpeppar 2–3 minuter under omrörning i torr stekpanna på medelvärme. Tillsätt salt och värm 1–2 minuter till under omrörning. Mixa i kryddkvarn till fint pulver. Lägg i MSG och mixa lite snabbt. Förvaras i burk med tättslutande lock.

Popcorn chicken – street food-maten du måste testa! - Vi i Villa
Foto: PJ Tsai

Receptet är hämtad ur kokboken Chopstick stories av Karin Lei (Natur & Kultur 2025).

Läs också: Kyckling cashew – så wokar du lika gott som på kinakrogen

Redaktionen