Purjolökssoppa med potatis är både billigt, mättande och gott! Och i kocken Paul Svenssons version får den sällskap av vackra och frasiga smördegssticks, fyllda med getost, björnbär, rosmarin och ätliga blommor. Här är receptet!
Purjolökssoppa med getost- och björnbärssticks
Du behöver:
(4 portioner)
-
1 stor purjolök
-
2 mjöliga potatisar
-
5 dl mjölk
-
2 dl vatten
-
3 dl kall vispgrädde
-
1 rektangulärt ark färsk smördeg, ca 250 g
-
100 g getost
-
20 färska björnbär
-
3 msk hackad färsk rosmarin
-
salt, nymalen svartpeppar
-
ätliga blommor, till garnering
-
olivolja, till stekning + att droppa över
Gör så här:
-
Skär purjolökens gröna del i skivor. Skölj noga och lägg i en kastrull.
-
Skala och skiva potatisen. Lägg ner i kastrullen och häll i mjölk och vatten. Salta och peppra. Koka på hög värme under lock tills potatisen är mjuk. Mixa direkt och tillsätt grädden. Smaka eventuellt av med lite mer salt.
-
Skär den vita delen av purjolöken i skivor och fräs den mjuk i olja i en panna. Smaka av med salt och peppar.
-
Värm ugnen till 200 grader med varmluft.
-
Skär smördegen i 2 cm breda längder. Fördela det vita på purjolöken över längderna och smula över getost.
-
Dela björnbären och kläm fast dem med jämna mellanrum på smördegslängderna. Strö över rosmarin.
-
Baka i ugnen tills smördegen är gyllene och krispig. Ta ut, droppa över olja och salta och peppra. Låt svalna i ett par minuter.
-
Servera soppan varm – gärna med några droppar olivolja – tillsammans med smördegssticksen.

Läs också: Krämig risotto med saffran och svartkål