Recept: Fish and chips

Foto: Bianca Brandon-Cox

Finns det något godare än friterad fisk och hemmagjord remouladsås? Här är ett superenkelt recept ur boken Friterat: konsten att fritera allt!

Fish and chips

Du behöver:

Friterad fisk

  • 4 torskfiléer à 150–200 g

  • 1 dl vetemjöl

  • 1 tsk salt

  • ½ krm vitpeppar

  • 1 ägg

  • 2 dl panko

  • olja att fritera i

  • 1 lime

  • flingsalt

Majonnäs

  • 2 äggulor

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 2 dl matolja

  • salt och peppar

Remouladsås

  • 1 sats majonnäs

  • 1 krm currypulver

  • ½ rivet äpple

  • 3 msk hackade blandade pickles

  • 2 msk hackad kapris

  • salt

  • limesaft

Mynta-ärtcrème

  • 500 g frysta gröna ärtor

  • 100 g smör

  • 2–3 kvistar grön mynta

  • ½ tsk salt

Till servering

  • pommes frites

Missa inte godaste efterrätten: friterade äppelringar med glass

Gör så här:

Friterad fisk: Blanda mjöl, salt och peppar i en tallrik, vispa upp ägget i annan tallrik och häll panko i en tredje. Dela filéerna på längden och vänd dem i mjölblandningen, sedan i äggvispet och slutligen i panko. Värm oljan till ca 170 grader i fritös eller en kastrull. Om du friterar i kastrull, välj en hög och rymlig och ha alltid ett lock till hands. Fritera 2–3 fiskar åt gången tills de är gyllene, ca 3 minuter. Lägg dem på hushållspapper eller galler och låt rinna av ordentligt.

Remouladsås: Blanda curry och äpple. Rör ner majonnäsen tillsammans med pickles och kapris. Blanda och smaka av med salt och limesaft.

Mynta-ärtcrème: Smält smöret. Hetta upp ärtorna i det varma smöret och lägg i myntabladen. Mixa med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt. Servera med pommes frites.

Recept: Fish and chips - Vi i Villa

Friterat: Konsten att fritera allt (Norstedts förlag).

Sara Åhlström