Fish and chips
Du behöver:
Friterad fisk
-
4 torskfiléer à 150–200 g
-
1 dl vetemjöl
-
1 tsk salt
-
½ krm vitpeppar
-
1 ägg
-
2 dl panko
-
olja att fritera i
-
1 lime
-
flingsalt
Majonnäs
-
2 äggulor
-
1 tsk dijonsenap
-
1 msk vitvinsvinäger
-
2 dl matolja
-
salt och peppar
Remouladsås
-
1 sats majonnäs
-
1 krm currypulver
-
½ rivet äpple
-
3 msk hackade blandade pickles
-
2 msk hackad kapris
-
salt
-
limesaft
Mynta-ärtcrème
-
500 g frysta gröna ärtor
-
100 g smör
-
2–3 kvistar grön mynta
-
½ tsk salt
Till servering
-
pommes frites
Missa inte godaste efterrätten: friterade äppelringar med glass
Gör så här:
Friterad fisk: Blanda mjöl, salt och peppar i en tallrik, vispa upp ägget i annan tallrik och häll panko i en tredje. Dela filéerna på längden och vänd dem i mjölblandningen, sedan i äggvispet och slutligen i panko. Värm oljan till ca 170 grader i fritös eller en kastrull. Om du friterar i kastrull, välj en hög och rymlig och ha alltid ett lock till hands. Fritera 2–3 fiskar åt gången tills de är gyllene, ca 3 minuter. Lägg dem på hushållspapper eller galler och låt rinna av ordentligt.
Remouladsås: Blanda curry och äpple. Rör ner majonnäsen tillsammans med pickles och kapris. Blanda och smaka av med salt och limesaft.
Mynta-ärtcrème: Smält smöret. Hetta upp ärtorna i det varma smöret och lägg i myntabladen. Mixa med stavmixer eller i matberedare. Smaka av med salt. Servera med pommes frites.

Friterat: Konsten att fritera allt (Norstedts förlag).