Så gör du chimichurri – argentinsk grillsås med örter

Chimichurri är den argentinska örtsåsen som lyfter grillmaten och är ett gott tillbehör till både kyckling, kött och fisk. Med persilja, vitlök och vinäger får du en fräsch sås med både syra och sting.  

Chimichurri är en färgstark sås som görs på rikligt med färska örter. Såsen är enkel att röra ihop och kan varieras efter smak – prova gärna att tillsätta lite chili för extra hetta eller att byta persiljan mot koriander, och vinägern mot citronjuice, för en annan karaktär.

Chimichurri

Du behöver: 

(4 port)

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 2 dl bladpersilja
  • 2 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • Svartpeppar, nymald

Gör så här: 

  1. Skala vitlöken och hacka den fint. Dela chilin, ta bort kärnorna och finhacka även den.
  2. Lägg vitlök, chili och hackad persilja i en skål. Häll över olja och vinäger.
  3. Tillsätt salt och några drag med pepparkvarnen. Rör om ordentligt så att alla smaker blandas.

Tips! 

Vill du ha en asiatisk touch på örtsåsen? Testa Jimmy Guos version med fisksås, koriander och lime, se receptet här

Läs också: Grillspett på lamm med rosmarin och mynta

Sandra Holmes