”Tricket här är att skära kålen i större klyftor och sedan steka den riktigt hårt – kål klarar brutal behandling, den mår till och med bra av det! Då får den en rökig smak på utsidan men blir söt inuti”, skriver Tareq Taylor i sin kokbok Tekniker, tips & genvägar.
Stekt kål med sardellsmör
Du behöver:
(4 portioner)
-
600 g kål, gärna blandade sorter, t ex 1 litet spetskålshuvud, några grönkåls- eller svartkålsblad, 1 klyfta rödkål
-
olivolja till stekning
Sardellsmör:
-
75 g rumsvarmt smör
-
riven zest av ½ citron
-
4 sardeller, finhackade
-
1 vitlöksklyfta, fint riven
-
1 nypa flingsalt
-
½ tsk chiliflakes
Gör så här:
-
Rör ihop alla ingredienser till sardellsmöret.
-
Skär huvudkålen i större klyftor och riv kålbladen i stora bitar. Stek kålen hårt med lite olja i en stor stekpanna.
-
Servera kålen nystekt eller ljummen tillsammans med sardellsmöret som får smälta på toppen.

Recept ur kokboken Tekniker, tips & genvägar av Tareq Taylor (Bonnier fakta, 2024).
Läs också: Pasta carbonara – Tareq Taylors bästa recept