Tareqs snabblagade vardagsrätt: Stekt kål med sardellsmör

Foto: Helen Pé och Simon Bajada

Tareq Taylors stekta kål kan du äta som ensamrätt, eller med en bit grillad fisk eller kyckling. Sardellsmöret ger en smakrik umami-kick.

”Tricket här är att skära kålen i större klyftor och sedan steka den riktigt hårt – kål klarar brutal behandling, den mår till och med bra av det! Då får den en rökig smak på utsidan men blir söt inuti”, skriver Tareq Taylor i sin kokbok Tekniker, tips & genvägar.

Stekt kål med sardellsmör

Du behöver:

(4 portioner)

  • 600 g kål, gärna blandade sorter, t ex 1 litet spetskålshuvud, några grönkåls- eller svartkålsblad, 1 klyfta rödkål

  • olivolja till stekning

Sardellsmör:

  • 75 g rumsvarmt smör

  • riven zest av ½ citron

  • 4 sardeller, finhackade

  • 1 vitlöksklyfta, fint riven

  • 1 nypa flingsalt

  • ½ tsk chiliflakes

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser till sardellsmöret.

  2. Skär huvudkålen i större klyftor och riv kålbladen i stora bitar. Stek kålen hårt med lite olja i en stor stekpanna.

  3. Servera kålen nystekt eller ljummen tillsammans med sardellsmöret som får smälta på toppen.

Tareqs snabblagade vardagsrätt: Stekt kål med sardellsmör - Vi i Villa
Foto: Bonnier fakta

Recept ur kokboken Tekniker, tips & genvägar av Tareq Taylor (Bonnier fakta, 2024).

Läs också: Pasta carbonara – Tareq Taylors bästa recept

Redaktionen