Här hittar du en blomkålssoppa med hetare kryddning än vanligt! Thailändsk röd currypasta, ingefära och vitlök sätter smak på denna härligt färgglada rätt.
Thailändsk blomkålssoppa med röd curry och ingefära
Du behöver:
(4 portioner)
-
1 blomkålshuvud (ca 500 g)
-
300 g morötter
-
80 g salladslök
-
3 vitlöksklyftor
-
2 msk olivolja
-
2 msk riven färsk ingefära
-
salt och svartpeppar
-
5 dl vatten
-
1 grönsaksbuljongtärning
-
1 burk kokosmjölk (400 ml)
-
2 msk röd currypasta
-
2 tsk flytande honung
-
2 msk färskpressad limesaft
Topping:
-
salta jordnötter
-
färsk koriander
-
röd chili
Gör så här:
-
Skölj, ansa och bryt blomkålen i mindre buketter. Spara 4 buketter till toppingen. Skala och skär morötterna i slantar. Skiva salladslöken (lägg 4 msk åt sidan för att toppa soppan med). Skala och riv vitlöken.
-
Hetta upp en kastrull med olivolja och lägg ner blomkål, morötter, salladslök, vitlök och ingefära. Fräs i några minuter. Salta och peppra. Tillsätt vatten, buljongtärning, kokosmjölk, currypasta, honung och limesaft. Låt koka under lock i ca 15 minuter.
-
Stek de sparade blomkålsbuketterna i lite olja. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en matberedare. Späd med lite vatten om du tycker att den är för tjock och smaka av om det behövs mer salt och peppar.
-
Häll soppan i skålar och toppa med stekt blomkål, salladslök, jordnötter, koriander och chiliskivor.

Recept ur kokboken ”Vego för alla” av Katarina Kling (Semic, 2025).
Läs också: Marry me chicken – så god att den får din älskling att fria