Torsk med brynt smör och citrongräs – testa Tommy Myllymäkis spännande recept!

Foto: Charlie Drevstam

Liva upp torsken med nya smaker! Tommy Myllymäki hämtar inspiration från Asien och kryddar fisken med citrongräs, soja, ingefära och sesam.

”Det här är en kul rätt med torsk, se bara till att skära citrongräset riktigt fint. Tänk också på att göra kryddsmöret först när fisken är klar – det ska serveras ganska direkt och inte stå och reducera”, skriver Tommy Myllymäki i kokboken Smaker.

Här bjuder han på receptet!

Torsk med brynt smör och citrongräs – testa Tommy Myllymäkis spännande recept! - Vi i Villa
Foto: Charlie Drevstam

Torsk, brynt smör, soja, citrongräs, ingefära & sesam

Du behöver:

(4 portioner)

  • 600 g torskfilé, i 4 portionsbitar

  • 150 g smör

  • 1 stjälk citrongräs, finskuret

  • 2 tsk chiliflakes

  • 4 msk finskuren ingefära

  • 8 salladslökar, finskivade

  • 1 msk sesamolja

  • 3 msk ljus soja

  • 4 msk pressad citronsaft

  • salt

Serveringsförslag:

  • rundkornigt sushiris

  • 4 äggulor

Gör så här:

  1. Krydda torsken med salt och låt rimma 1 timme i kylen eller i rumstemperatur.

  2. Sätt ugnen på 125 grader varmluft.

  3. Baka torsken mitt i ugnen cirka 10–15 minuter till en innertemperatur på 40 grader.

  4. Bryn smöret och tillsätt citrongräs, chiliflakes och ingefära och låt fräsa 1 minut. Tillsätt salladslök, sesamolja, soja och citronsaft. Ge ett uppkok. Lägg torsken på tallrik och toppa med kryddsmöret.

  5. Servera gärna med rundkornigt sushiris, och om du vill är det väldigt gott med varsin äggula på fisken.

Torsk med brynt smör och citrongräs – testa Tommy Myllymäkis spännande recept! - Vi i Villa

Recept ur kokboken Smaker av Tommy Myllymäki (Natur & Kultur, 2024).

Läs också: Magiskt god rödvinssås – så gör du!

Redaktionen