”Det här är en kul rätt med torsk, se bara till att skära citrongräset riktigt fint. Tänk också på att göra kryddsmöret först när fisken är klar – det ska serveras ganska direkt och inte stå och reducera”, skriver Tommy Myllymäki i kokboken Smaker.
Här bjuder han på receptet!

Torsk, brynt smör, soja, citrongräs, ingefära & sesam
Du behöver:
(4 portioner)
-
600 g torskfilé, i 4 portionsbitar
-
150 g smör
-
1 stjälk citrongräs, finskuret
-
2 tsk chiliflakes
-
4 msk finskuren ingefära
-
8 salladslökar, finskivade
-
1 msk sesamolja
-
3 msk ljus soja
-
4 msk pressad citronsaft
-
salt
Serveringsförslag:
-
rundkornigt sushiris
-
4 äggulor
Gör så här:
-
Krydda torsken med salt och låt rimma 1 timme i kylen eller i rumstemperatur.
-
Sätt ugnen på 125 grader varmluft.
-
Baka torsken mitt i ugnen cirka 10–15 minuter till en innertemperatur på 40 grader.
-
Bryn smöret och tillsätt citrongräs, chiliflakes och ingefära och låt fräsa 1 minut. Tillsätt salladslök, sesamolja, soja och citronsaft. Ge ett uppkok. Lägg torsken på tallrik och toppa med kryddsmöret.
-
Servera gärna med rundkornigt sushiris, och om du vill är det väldigt gott med varsin äggula på fisken.

Recept ur kokboken Smaker av Tommy Myllymäki (Natur & Kultur, 2024).
Läs också: Magiskt god rödvinssås – så gör du!