Ugnsbakad camembert med honung, fikon & rosmarin

Mumsigt retrolyx! Uppgradera fredagsmyset med ugnsbakad camembert, och doppa goda tillbehör i den smälta, varma osten.

Ugnsbakad camembert med honung, fikon & rosmarin

Du behöver:

(4–6 portioner, 25 minuter)

  • 250 g camembertost i träask

  • 2–3 msk flytande honung

  • 1 färskt fikon

  • 4–6 små kvistar rosmarin

  • flingsalt

Tips till att doppa i osten:

  • smörstekt krispigt surdegsbröd

  • smördegssticks

  • grissini

  • crostini

  • salta kex

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

  2. Ta ut osten ur asken och ta bort pappret som omsluter den. Skär långa snitt 2–3 mm ner i osten i ett rutmönster. Lägg tillbaka osten i asken.

  3. Ringla 1 msk honung över och sätt asken med osten in i ugnen för att bakas i 20 minuter, tills osten blir mjuk inuti.

  4. Skär fikonet i små klyftor och plocka topparna på rosmarinkvistarna.

  5. Ta osten ur ugnen, sätt ner rosmarinkvistarna och lägg på fikonklyftorna.

  6. Ringla resterande honung över och strö på lite flingsalt.

  7. Servera osten till bröd eller kex och njut av ett glas portvin till!

Vintips!

Portvinet Churchill’s Late Bottled, Vintage Nr 8016

”Syndigt sött, friskt och härligt eldigt med knäckiga dofter och smaker av farinsocker, dadlar, fikon, gula russin och mörk choklad. Klassiskt och kalasgott. Och så smidigt att den finns även på halvflaska”, säger vinkännaren Fredrik Schelin.

Ugnsbakad camembert med honung, fikon & rosmarin - Vi i Villa
Foto: Catarina König

Recept och vintips ur boken Perfect match: kombinera mat & vin av Catarina König och Fredrik Schelin (The book affair, 2024).

Läs också: Kyckling Saltimbocca med rostad potatis och tomat

Redaktionen