Ugnsbakad röding med beurre blanc och forellrom – Catarina Königs eleganta fiskrätt

Foto: Catarina König

Ugnsbakad röding med en len beurre blanc-sås och färgstark forellrom lyfter middagsbordet med sina fina smaker. Tv-kocken Catarina König bjuder på ett recept där fisk och klassiska tillbehör samsas i en vacker servering.

Vill du laga en festlig fiskrätt? Då är Catarina Königs ugnsbakade röding med beurre blanc och forellrom ett utmärkt val. Den milda rödingen tillagas varsamt i ugnen och serveras med en krämig smörsås samt små pärlor av forellrom som ger både sälta och elegans. Perfekt till helgens middag eller när du vill bjuda på något extra gott.

Ugnsbakad röding med beurre blanc och forellrom

Du behöver: 

(4 portioner)

  • 2 rödingfiléer

  • 1 knippe färsk sparris, gärna ekologisk

  • 16 små delikatesspotatisar

  • 2 tunna skivor surdegsbröd

  • smör och olja, att steka brödflarnen krispiga i

  • salt

Beurre blanc:

  • 1 schalottenlök

  • 1 dl vitt vin

  • 1 msk vitvinsvinäger

  • 7–8 hela vitpepparkorn

  • 150 g smör

  • ½ dl vispgrädde

  • salt

Topping: 

  • 4 msk forellrom, eller regnbågsrom

  • gräslök, finhackad

  • 2 rädisor

  • 1 dillkvist

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.

  2. Putsa rödingen och ta bort eventuella ben. Man brukar ”byxa” röding, dvs att man man skär bort de återstående benen som sitter i mitten av filén. Låt skinnet sitta kvar. Halvera filéerna och strö lite salt över. Låt ligga och dra en stund innan de ska in i ugnen.

  3. Koka potatisen med skalet på 15–20 min.

  4. Halvera sparrisen på längden och hyvla rädisorna tunt. Lägg rädisorna i ett glas med kallt vatten så håller de sig krispiga och fina.

  5. Pensla brödskivorna med olja eller smör och lägg in i ugnen på gallret för att rostas (tills de är gyllene) innan fisken sätts in.

  6. Beurre blanc: Finhacka löken och lägg i en kastrull tillsammans med vin, vinäger och pepparkorn. Låt koka ner till hälften. Sila bort lök och pepparkorn.

  7. Klicka i smöret under konstant vispning. Låt såsen koka lätt.

  8. Tillsätt en skvätt grädde och smaka av med salt.

  9. Pensla lite olja i botten av en form och lägg på rödingfiléerna. Låt bakas i ugn i 5–6 min, tills innertemperaturen når 42 grader.

  10. Råstek sparrisen lite hastigt i smör.

  11. Servering: Halvera potatisarna på längden och lägg på en tallrik. Lägg rödingfilén på potatisen, men dra bort skinnet på fisken innan.

  12. Lägg på råstekt sparris snyggt mot rödingen, bygg på höjden. Häll på rikligt med beurre blanc och dekorera med forellrom, finhackad gräslök, tunt hyvlade rädisor, rostat surdegsbröd och en dillkvist.

Ugnsbakad röding med beurre blanc och forellrom – Catarina Königs eleganta fiskrätt - Vi i Villa

Recept ur boken ”Mat med guldkant” av Catarina König (Max Ström, 2025).

Läs också: Kocken Stefan Ekengren: ”Så lagar du mina friterade hasselbackspotatisar”

Sandra Holmes