Läs också: Enkelt grundrecept på pajdeg
Du behöver (6-8 bitar):
-
1 sats pajdeg, se grundrecept här.
-
1 form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter
FYLLNING
-
3 ägg
-
3 dl grädde
-
1 krm salt
-
1⁄2–1 krm nymalen svartpeppar 200 g riven gratängost
-
150 g riven västerbottensost
TILL GARNERING
-
1⁄2–1 liter små rensade kantareller
-
Ca 3 msk smör & rapsolja
-
1 dillkrona eller hackad dill
Gör så här:
-
Gör pajdegen, se recept här.
-
Klä pajformen med degen och förgrädda pajskalet, se instruktioner här.
-
Sätt ugnen på 200°.
-
Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.
-
Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30–40 minuter eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.
-
Låt vila ca 30 minuter.
-
Fräs kantarellerna knapriga i smöret ca 10 minuter.
-
Toppa pajen med kantareller och dillkronan plockad i små kvistar. Smula över lite flingsalt.

Recept ur boken Pajer av Lena Söderström (Semic). Foto: Eva Hildén