Västerbottenpaj med kantareller

En paj som är given på bordet vid många högtider. Foto: Eva Hildén

Klassikern västerbottenpaj passar till många tillfällen och blir ännu godare med kantareller!

Läs också: Enkelt grundrecept på pajdeg

Du behöver (6-8 bitar):

FYLLNING

  • 3 ägg

  • 3 dl grädde

  • 1 krm salt

  • 1⁄2–1 krm nymalen svartpeppar 200 g riven gratängost

  • 150 g riven västerbottensost

TILL GARNERING

  • 1⁄2–1 liter små rensade kantareller

  • Ca 3 msk smör & rapsolja

  • 1 dillkrona eller hackad dill

Gör så här:

  1. Gör pajdegen, se recept här.

  2. Klä pajformen med degen och förgrädda pajskalet, se instruktioner här.

  3. Sätt ugnen på 200°.

  4. Vispa ihop ägg och grädde i en bunke. Salta och peppra. Blanda i de båda ostsorterna.

  5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 30–40 minuter eller tills fyllningen har stelnat och pajen fått fin färg.

  6. Låt vila ca 30 minuter.

  7. Fräs kantarellerna knapriga i smöret ca 10 minuter.

  8. Toppa pajen med kantareller och dillkronan plockad i små kvistar. Smula över lite flingsalt.

Västerbottenpaj med kantareller - Vi i Villa

Recept ur boken Pajer av Lena Söderström (Semic). Foto: Eva Hildén

Jonas Nygaard