”Rätten som gjorde mig till Morots-Matilda! Det var här allt började: min önskan att maximera varje råvara till dess fulla potential. Jag älskar att bygga på höjd så att man får med alla smaker i varje tugga. Alla komponenter har sin funktion och hela moroten är med”, skriver Matilda Klarqvist i sin kokbok ”Queen Green” – och här bjuder hon på receptet!
Morot och bönor
Du behöver:
(4 portioner)
-
10 morötter (ca 1 kg)
-
3 msk + 1 liter neutral olja
-
15 cm rättika
-
1 dl vatten
-
1 citron, saft
-
3 msk + 2 msk risvinäger
-
2 msk + 1 dl strösocker
-
1 msk riven ingefära
-
400 g röda linser (okokta)
-
50 g smör
-
1 vitlöksklyfta
-
2 msk misopasta
-
380 g kokta vita bönor (avrunnen vikt)
-
1 msk sesamolja
-
1 tsk + ½ tsk + 1 tsk + 1 tsk salt
-
1 msk + 1 dl japansk soja
-
1 dl majsstärkelse
-
salt och svartpeppar
-
thaibasilika till garnering
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Skala morötterna men spara skalet till garnering.
-
Skär 7 morötter i 2 cm tjocka slantar. Lägg dem på en plåt och ringla över 3 msk olja. Salta och peppra. Tillaga i cirka 20 minuter, tills de är gyllene men al dente i konsistensen.
-
Skär resterande morötter i cirka 2 mm tunna skivor på längden, gärna med mandolin. Skala och skär rättikan i tärningar. Koka en lag på vatten, pressad citron, 3 msk risvinäger, 2 msk socker, riven ingefära och 1 tsk salt. Lägg den skivade moroten och rättikan i lagen och ställ undan till servering.
-
Skölj och koka linserna hastigt, cirka 3 minuter. Häll av vattnet och stek linserna i smöret på medelvärme. Skala och riv vitlöksklyftan och tillsätt tillsammans med misopasta och ½ tsk salt. Fortsätt steka under omrörning tills linserna är krispiga.
-
Mixa vita bönor, sesamolja, 1 msk soja och 1 tsk salt till en slät hummus.
-
Koka ihop 1 dl soja, 1 dl socker, 2 msk risvinäger och 1 tsk salt i en stekpanna till en seg glaze. Lägg ner de ugnsbakade morötterna i stekpannan. Stek på medelvärme i 5 minuter, eller till glazen gått in i morötterna.
-
Värm 1 liter olja till 160 grader i en kastrull. Vänd runt morotsskalen i majsstärkelse och fritera dem i omgångar till ett krispigt krus. Salta direkt.
-
Lägg upp allt på tallrikar och toppa med thaibasilika.

Recept ur kokboken ”Queen Green” av Matilda Klarqvist (Bonnier Fakta, 2025).
Vill du testa fler recept av Matilda? Läs också: No bake chèvre- och rödbetscake