Vegolyx! ”Mästerkocken”-Matilda Klarqvists goda morotsrätt

Matilda Klarqvist bjuder på en smakrik morotsrätt med flera olika texturer. Foto: Ulrika Pousette

Matilda Klarqvist, som vann Sveriges Mästerkock 2025, sätter grönsakerna i centrum i sin kokbok ”Queen Green”. I den här vackra rätten får hon morötterna att skina på en bädd av hummus på vita bönor och stekta, misokryddade linser.

”Rätten som gjorde mig till Morots-Matilda! Det var här allt började: min önskan att maximera varje råvara till dess fulla potential. Jag älskar att bygga på höjd så att man får med alla smaker i varje tugga. Alla komponenter har sin funktion och hela moroten är med”, skriver Matilda Klarqvist i sin kokbok ”Queen Green” – och här bjuder hon på receptet!

Morot och bönor

Du behöver:

(4 portioner)

  • 10 morötter (ca 1 kg)

  • 3 msk + 1 liter neutral olja

  • 15 cm rättika

  • 1 dl vatten

  • 1 citron, saft

  • 3 msk + 2 msk risvinäger

  • 2 msk + 1 dl strösocker

  • 1 msk riven ingefära

  • 400 g röda linser (okokta)

  • 50 g smör

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk misopasta

  • 380 g kokta vita bönor (avrunnen vikt)

  • 1 msk sesamolja

  • 1 tsk + ½ tsk + 1 tsk + 1 tsk salt

  • 1 msk + 1 dl japansk soja

  • 1 dl majsstärkelse

  • salt och svartpeppar

  • thaibasilika till garnering

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Skala morötterna men spara skalet till garnering.

  2. Skär 7 morötter i 2 cm tjocka slantar. Lägg dem på en plåt och ringla över 3 msk olja. Salta och peppra. Tillaga i cirka 20 minuter, tills de är gyllene men al dente i konsistensen.

  3. Skär resterande morötter i cirka 2 mm tunna skivor på längden, gärna med mandolin. Skala och skär rättikan i tärningar. Koka en lag på vatten, pressad citron, 3 msk risvinäger, 2 msk socker, riven ingefära och 1 tsk salt. Lägg den skivade moroten och rättikan i lagen och ställ undan till servering.

  4. Skölj och koka linserna hastigt, cirka 3 minuter. Häll av vattnet och stek linserna i smöret på medelvärme. Skala och riv vitlöksklyftan och tillsätt tillsammans med misopasta och ½ tsk salt. Fortsätt steka under omrörning tills linserna är krispiga.

  5. Mixa vita bönor, sesamolja, 1 msk soja och 1 tsk salt till en slät hummus.

  6. Koka ihop 1 dl soja, 1 dl socker, 2 msk risvinäger och 1 tsk salt i en stekpanna till en seg glaze. Lägg ner de ugnsbakade morötterna i stekpannan. Stek på medelvärme i 5 minuter, eller till glazen gått in i morötterna.

  7. Värm 1 liter olja till 160 grader i en kastrull. Vänd runt morotsskalen i majsstärkelse och fritera dem i omgångar till ett krispigt krus. Salta direkt.

  8. Lägg upp allt på tallrikar och toppa med thaibasilika.

Vegolyx! ”Mästerkocken”-Matilda Klarqvists goda morotsrätt - Vi i Villa

Recept ur kokboken ”Queen Green” av Matilda Klarqvist (Bonnier Fakta, 2025).

Vill du testa fler recept av Matilda? Läs också: No bake chèvre- och rödbetscake

Sandra Holmes