Vinnare i vår tävling med Gör Det Själv

Våra smarta, händiga hemmafixare delar med sig av sina bästa tips. Här är de lyckliga vinnarna i vår Gör Det Själv-tävling!

Grattis alla vinnare  

 

1:a pris: Robotgräsklipparen Indego från Bosch, värde cirka 15 000 kr och en helårsprenumeration på tidningen Gör Det Själv.

Daniel Martinsson
Lilla Edet

Daniels motivering: 

När vi byggde ett nytt uterum så bestämde vi att gjuta en platta för att få det underhållsfritt. Vi kom på iden att gjuta ner ett betongrör på cirka 50 cm i plattan och på så sätt få ett naturligt kylskåp. Vi klädde insidan med mosaik och tillverkade ett eget lock av ek. Detta använder vi både sommar och vinter då det håller en konstant temperatur på runt 6-8 grader. Vi tycker att det här är en riktigt smart idé då det rymmer till exempel petflaskor som annars tar stor plats i kylskåpet. Det drar heller inte någon ström och på så sätt är det också miljövänligt.

2:a pris: Skruvdragaren PSR Select från Bosch, värde cirka 600 kr, och en helårsprenumeration på tidningen Gör Det Själv.

 

Anna Eriksson
Kallinge

Annas motivering:

När du sätter upp en stege mot husvägg eller liknande blir det lätt märken eller repor på vägg eller väggfärgen. Jag brukar alltid sätta ett par handskar för skydd, en handske på varje ”stegslut” för att förhindra detta! 

3:e—7:e pris: Helårsprenumeration på tidningen Gör Det Själv.

Henrik Petersson
Romelanda

Henriks motivering:

Mitt bästa tips är från i höstas då jag skulle gräva ner 20 m2 fiberkabel på min tomt till min bostad. Jag kom då på att använda min Bosch tigersåg för att göra två fina snitt i gräsmattan och då gräva upp fina rektangulära gräsbitar för att sedan lägga igen dem över fiberkabeln utan ens se att man gjort ingrepp i gräsmattan. Denna teknik har jag även använt för dränering m.m. 

Stig Eidsmo
Vidsel

Stigs motivering:

När en tavla skall hängas upp på en vägg i en bestämd höjd, är det mycket svårt att hitta önskad upphängningspunkt, då detta nästan alltid är dolt bakom tavlan Därför har jag konstruerat en liten ”grej” som är användbar när något med döljd upphängspunkt skall hängas upp i en bestämt höjd på väggen. 

Lars-Erik Zackrisson
Östersund

Lars-Eriks motivering:

Vad är en hemmafixare utan en rejäl arbetsbänk? Bänken är själva grunden till de flesta projekten när man bor i villa. Dels för att ha ordning på alla verktyg och inte minst att ha någonstans att bygga, reparera och förbereda. Säg den hemmafixare som inte har suttit och bläddrat i någon verkstadstidning och hittat den perfekta bänken till garaget, källaren eller hobbyrumet. Men som en stund senare insett det omöjliga att få igenom detta köp i husållsbudgeten. En stor och rejäl arbetsbänk kostar ju cirka 6000 – 8000 kr.

Så vad blir det för alternativ lösning? Jo, det blir ett kasserat bord / skrivbord eller i bästa fall en nyinköpt liten ranglig arbetsbänk. Denna bänk kommer ganska snart att börja belamras med diverse prylar och ”bra att ha grejor”. Så någon arbetsyta kommer aldrig att synas i de flesta fall. Detta bestämde jag att råda bot på. Kom över lite 50 mm profilrör som jag svetsade i hop till 4 st bågar som fick utgöra benen och stommen. Ett vinkeljärn i framkant som stabiliserade upp bågarna. Bänkens stabilitet kommer att ordnas med hlälp av bänkskivan och hyllan under som skruvas fast i stommen. Bänkskivan och hyllan under byggde jag med hjälp av lite överbliven huspanel. Som material till bänkskivans ytskikt använde jag något som står och skräpar i de flesta källare och förråd hos villaägarna, nämligen alla dessa överblivna klickgolvsplankor som man anser är för riktiga för att slänga men som man innerst inne vet aldrig kommer att användas. Använd gärna safeseal mellan plankorna så blir det mera motståndskraftigt mot fukt. Resultatet blir en stabil bänkskiva som ser ut som en gedigen limträskiva. Och det bästa av allt är att skivans yta lätt går att byta när man känner för det. På detta vis så kan man få en arbetsbänk som faktiskt passar in i rummet. Imitt fall så blev bänken 4 meter lång och 90 cm djup. Där kan jag med lätthet ha mina projekt samtidigt som det finns plats för barnen om de vill snickra måla eller bygga något. Så ett bättre hemmafixeri än att bygga en arbetsbänk som just underlättar hemmafixet finns inte tycker jag.

Miriam Wallhav
Nödinge

Miriams motivering:

Mitt bästa tips är ett slystaket med grenar och pinnar som blir över efter man fällt träd. Istället för att elda upp riset gör man ett staket som en formad rishög se mer på min blogg www.livingbymiriam.se, sök på slystaket. Gräsklipparen håller sig då också inom tomtgränsen. 

Linda Wall
Hammarö

Lindas motivering:

Jag blev irriterad över att ha en altandörr (dubbel) som inte används under den kalla årstiden. Byggde därför en modul i spontat trä och målade i samma vita som resterande väggarna. Det blev en dekorativ fönsterbräda och samtidigt värme sparande. Ingen som hälsar på tänker på att det finns en dörr där. Snart är det dags att lyfta upp den på kattvinden för sommarförvaring. Enkel konstruktion men golvlist, fönsterlist, avställningsyta fugursågad så den passar in med dörren. Nu är det strax dax att öppna och kunna njuta av nyklippt gräs!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar