13 sommardrömmar – så lyckas du!

Här är det vi längtar efter – låt dig inspireras och lyckas!

rabatt trädgårdsdrömmar

Vi i Villa listar underbara trädgårdsdrömmar – så här vill vi att sommaren ska kännas.

1. Gångar med stil

skiffer
Vackra gångar, som den här av oregelbunden skiffersten, lyfter trädgården. Foto: @flisby_gardendesign

Gångar väcker nyfikenhet och gör trädgården mer formstark. Det finns många olika sätt att skapa gångar, och det kan vara fint att kombinera olika material, t ex grus med gångstenar i, eller plattor med låga marktäckare emellan. För att göra gången lättskött, lägg ogräsduk under och avgränsa med en kant mot gräsmattan, så att inte gräset växer in i gången. 

2. Lättskött blomsterrabatt

rabatt
Lättskött rabatt med vita pioner, silvriga lamm- öron och lila nävor.

Satsa på vackra men tåliga perenner till rabatten, gärna så kallade mormorsväxter som ofta hittas vid gamla torp. Till dem hör bland annat pioner, trädgårdsiris, borstnejlika, akleja, höstflox, daglilja, höstaster och löjtnantshjärta. Sätt växter av samma sort i grupper, för mesta effekt, och lämna inte tomma hål åt ogräsen, utan fyll igen med marktäckare eller täckmaterial, t ex barkmull. 

3. Softa i hängmattan – en skön trädgårdsdröm

hängmatta
Blotta åsynen av en hängmatta ger en härlig känsla.

Finns det något mer avkopplande? För att kunna hänga den på klassiskt vis mellan två träd ska de stå minst tre meter ifrån varandra, och höjden där du fäster repen ska vara ungefär hälften av längden. Har du bara ett träd kan du använda en hängmatteställning i andra änden – eller satsa på en skön hängstol! 

4. Pallkragar 2.0

pallkragar
Piffa till pallkragarna! Så här fint gjorde vår läsare Therese Daulin. Fler av hennes trädgårdsidéer finns på @lantlivochtradgard.

Att odla i lådor är inte bara enkelt, det kan se riktigt fint ut också! Skapa gärna nivåskillnader genom att göra lådorna olika höga och kombinera olika stora pallkragar. Du kan också måla dem med t ex Falu rödfärg som är miljövänlig och finns i både rött, svart och grått. För att göra pallkrageodlingen mer lättskött: gör gångar mellan lådorna som har plats för en skottkärra. Och ersätt gärna gräset, som behöver klippas, med grus och markduk under. 

5. Vackra klättrare

luktärt
Luktärter doftar fantastiskt och blommar ända fram till frosten.

Klätterväxter är toppen för att skapa mer trädgårdskänsla på liten yta, och för att dölja det som är fult. Har de doftande blommor dessutom, som luktärter och rosor, är det full pott! 

Här hittar du massor av tips på bra klätterväxter och hur man bygger rosentorn och spaljéer. Med läkt eller armeringsnät kan du skapa superfina klätterstöd enkelt och billigt.

6. Kryddland

örtagård trädgårdsdrömmar
En örtagård behöver inte vara stor för att täcka husbehovet!

Vill du ha något lättodlat och ätbart – satsa på kryddor! Många av dem vi använder mest, som timjan, rosmarin, oregano och salvia, kommer från Medelhavsområdet och är vana vid att klara torrt väder. De passar bra i både krukor och odlingslådor. Kryddor smakar bäst innan de går i blom, men får nya blad när de klipps ner. Och insekterna älskar de väldoftande blommorna! Det du inte hinner äta upp är lätt att hänga upp och torka. 

7. Trädgårdsdrömmen nummer ett: Rosenbåge

rosenbåge trädgårdsdrömmar
Ge entrén ett lyft med klätterväxter!

Skapa en välkomnande ingång till trädgården med t ex en härligt doftande ros, eller en klematis, klättrande på en båge. Portalen bör vara ca 250 cm hög för att blommorna ska kunna hänga ner lite. Och den får gärna vara diskret i färgen: grånat trä, rost eller grönt, så den smälter in med växtligheten och blommorna lyfts fram.

8. Maffig entré

fin entré
Foto: Plantagen

Blommor vid dörren gör det roligare att komma hem! För mesta effekt: välj ett färgtema som håller ihop växter och krukor. Ställ dem i en grupp om minst tre, och sätt något som är lite högre, t ex ett träd, prydnadsgräs eller spaljé i bakgrunden. Ett bord eller en stol är användbart för att få upp höjden. Välj gärna stora krukor, då får du plats med mer jord som kan hålla fukten bättre. På bilden klättrar frodig pipranka, och kryssbollar ger färg i grå krukor från Plantagen.

9. Lummig uteplats

pergola trädgårdsdrömmar
I pergolan kan du både hänga lampor och växter, som hos trädgårdsmästaren Lise Matti. Foto: @lise.matti

För att göra uteplatsen mysigare: rama in den med växtlighet för att skapa mer rumskänsla. En häck eller spaljé ger vindskydd, och med en upphöjd rabatt längs sidorna kan man njuta av blommorna på nära håll. Bygger du en pergola över får du ett svalkande tak, där du antingen kan lägga vassmattor eller plantera klätterväxter, som blåregn, med vackert hängande blomklasar, och klättervildvin, med sin intensivt röda höstfärg. 

10. Bärlyx – en riktig trädgårdsdröm

blåbär trädgårdsdrömmar
Amerikanska blåbär är lätta att plocka. Plantera olika sorter för mer skörd!

Bär är lätta att odla och så härliga att plocka en varm sommardag. Blåbär och hallon trivs bäst i lite surare jord, så blanda gärna upp jorden med rododendronjord eller torv som finns att köpa på säck. Hallon kan du t ex gräva ett land för i gräsmattan, medan blåbär passar bra även i kruka. Placera soligt och gödsla på våren för stora fina bär. 

Läs också: Så lyckas du med hallonbuskar

11. Magiskt ljus

belysning trädgårdsdrömmar
Foto: In-Lite

Under den mörka delen av året kan belysning skapa magi i trädgården. Välj lamporna med omsorg, så du inte blir bländad av ljuset. Att belysa träd, buskar, prydnadsgräs och stenmurar underifrån är till exempel väldigt effektfullt. På bilden, belysning från In-lite. 

12. Uterumsmys

uterum trädgårdsdrömmar
Foto: Kristin Lagerqvist/Classicum

Vem vill inte mysa i ett växthus eller uterum? För att kunna utnyttja det maximalt behöver det finnas lite skugga mitt på dagen, när det är som varmast. Du kan hänga upp skuggardiner, sätta en snabbväxande buske utanför eller en klätterväxt inomhus, som en vinranka. Satsa också på automatiska lucköppnare och gärna en fläkt i taket.

13. Hemodlade buketter

bukett snittblommor
Trädgårdsbukett med dahlior, zinnior, och rosenskäror från @lantlivochtradgard.

De bästa buketterna är de man plockar själv! På länken hittar du massor av bra tips på både ettåriga och fleråriga blommor som passar bra i vasen. 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar