7 trädgårdsdrömmar – så lyckas du!

Här är sju härliga trädgårdsdrömmar som är lätta att förverkliga. Vi guidar dig till bästa resultat!


Vem blir inte glad av en klätterros som välkomnar vid entrén? 

1. Ljuvliga klätterrosor

Det finns alltid plats för en till klätterros! Låt den klä in husväggen, växa upp i ett gammalt träd eller klänga i en båge över trädgårdsgången. Plantera rosen 50 cm djupt med utspärrade rötter och blanda upp den gamla jorden med ny planteringsjord. Tryck till ordentligt och mylla ner kogödsel och benmjöl runt om plantan. Nyplanterade rosor ska inte beskäras, men vattna om det blir torrt. Fina och pålitliga sorter är vitrosa New dawn (zon 5), gula Golden gate (zon 3) och sammetsröda Sympathie (zon 4).

Läs mer: Lyckas med klätterrosor – bästa sorterna och tipsen


Pioner – lika vackra i trädgården som i vas.

2. Maffiga pioner

De har bombastiska blommor, vackra blad under hela säsongen och är väldigt lättskötta. Dessutom doftar många av dem underbart. Vill du också plantera en pion ska du välja ut en solig till halvskuggig plats i trädgården. Gräv en grop med 40 centimeters bredd och djup, lägg i lite kogödsel och blanda upp den uppgrävda jorden med en näve benmjöl och ny kvalitetsjord. Vattna ordentligt. 

Pioner får stora rotsystem, så håll ett avstånd på en meter mellan pionplantorna, och skaffa stöd så de tunga, fylliga blommorna inte faller till marken. På Svenska pionsällskapets hemsida Pionisten.se kan du botanisera och hitta mängder av fantastiska sorter och utse din favorit. 

Läs också: Pioner – så lyckas du!


En pergola skuggar skönt i solgasset. Och med ljusslingor och lyktor blir kvällarna extra mysiga. 
Foto: Katarina Hansson.

3. Pergola som solskydd

Gör uteplatsen mysigare med en pergola! Den skyddar från både stark sol och vindar om man bygger ramverk längs sidor och tak och låter klätterväxter täcka in. En vassmatta på taket kan också sila ljuset vackert. Köp en färdig pergola på byggvaruhuset eller bygg en själv, det finns mängder av inspiration att hämta på nätet. Bra, högväxande klätterväxter till pergolan är klättervildvin, honungsros, klätterhortensia, blåregn och skogsklematis. 


Smultronschersminen blommar i juni–juli och doftar smultron. 

4. Väldoftande buskar

Plantera en doftande buske i närheten av där du brukar gå, vid uteplatsen eller entrén, så att du kan njuta av den härliga blomdoften så mycket det bara går. Här är buskarna som doftar allra mest och bäst: smultronschersmin, hybridkejsarolvon, syren, gullregn, hägg, gullrips och olika sorters buskpioner.


Fliksumak med sina vackra blad är ett träd som passar utmärkt att odla i kruka. 
Foto: Angelica Söderberg

5. Tjusigt med träd i kruka 

Med träd i krukor är det lätt att skapa en trivsam rumskänsla på terrassen. Välj stora, frosttåliga krukor på minst 30 liter, ekfat eller rengjorda oljefat till exempel, och ett träd eller en buske som är minst en zon härdigare än där du bor. Maackia är ett exempel på ett träd som är härdigt upp till zon 6. I nästa nummer tipsar vi om fler fina sorter! 


Hallon är lätta att odla och kan ge skörd från juli till oktober.

6. Solmogna hallon

Att fylla handen med hallon är vardagslyx, och det är hur lätt som helst att göra ett hallonland i gräsmattan! Välj en solig, inte alltför blåsig plats, gräv bort en ca 30 cm bred remsa av gräset och tillsätt planteringsjord (och barkmull om du har lerhaltig jord). Plantera inte för tätt, sol och luft behöver komma åt plantorna, så 50 cm mellan plantorna är lagom. Gödsla med kogödsel på våren och vattna om det blir riktigt torrt. 

Plantera gärna både sommarhallon och hösthallon för lång, rik skörd. På sommarhallon skär du efter skörd bort skotten som gett bär. Hösthallon kan klippas ner helt på våren. Rotskotten klipper du enkelt bort med gräsklipparen. 

Läs också: Så lyckas du med hallonbuskar


Nyskördade tomater är som godis – fast bättre!

7. Söta tomater

Egenodlade tomater är oslag­bara i smak jämfört med köpetomater! Och du behöver inget växthus för att lyckas, bara ett soligt läge, och mycket näring och vatten! Du kan så tomatfrön under mars–april, eller köpa färdiga tomatplantor senare, antingen i trädgårdsbutiken eller på nätet. Risken för nattfrost ska vara över och nattemperaturen över 7 grader innan tomaterna kan stå ute, och de behöver gradvis få vänja sig vid utomhusklimatet. Tomater växer ganska kraftigt, så sätt plantan i en stor kruka eller hink med hål i botten, runt 10 liter är en bra storlek. Tjocka bambupinnar ger bra stöd åt höga plantor. Några särskilt goda körsbärstomater är guldgula och extra söta ‘Sungold’ och ‘Golden cherry’, svartröda ‘Black cherry’ och röda, hjärtformade ‘Tomatoberry’.

Läs också: Odla tomater – så gör du


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar