9 tåliga växter som trivs i skugga

Letar du efter växter att ha i en skuggig del av trädgården, som vid norra sidan av huset eller tillsammans med några stora buskar? Här är tips på 9 lättodlade och fleråriga växter – perenner, klätterväxter och buskar – som passar finfint för skuggiga lägen.


Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda

 

1. Bergenia, Bergenia

En mycket tålig perenn och bra marktäckare som klarar av att växa i väldigt utsatta miljöer, som sluttningar till exempel, och i de flesta jordar. De gröna läderartade och blanka bladen skiftar i rött på hösten och bevarar sin grönska under vinterhalvåret. Blommorna är rosa små klockor som sitter på höga stänglar. 

Blomningstid: April-juni

Höjd: 30-40 cm 

Härdighet: B-C

 

2. Blomsterfunkia, Hosta fortunei

En perenn med eleganta hjärtformade blad som finns i olika färger och med eller utan markerad kant. Den är en robust och pålitlig marktäckare för fuktiga jordar men gör sig också väldigt fin i kruka. Blomsterfunkian är utmärkt att samplantera med vårlökar eftersom den täcker deras vissna blad med sitt bladverk, men även lätt att matcha med många andra växter. Bildar stora tuvor och är enkel att föröka genom delning. Har lila klockformade blommor på höga stänglar som är mycket fina i en bukett. 

Blomningstid: Juni-augusti

Höjd: 50 cm

Härdighet: B

 

3. Idegran, Taxus baccata

En mycket tätvuxen vintergrön barrväxt som både är vacker som solitär och som häckväxt. Den tål beskärning bra och är därför väldigt enkel att formklippa. Är starkt giftig, så barn och djur bör hållas borta från bären. 

Höjd: 3 m

Härdighet: Zon 1-4 

 

4. Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla

En perenn som passar bra både som marktäckare och kantväxt, och som trivs i fuktig mullrik jord. Har stora dekorativa äggrunda blad som finns i grönt, vitbrokigt eller silverfärgade. 

Blomställningarna är stora och skira med små klarblå förgätmigejliknande blommor. 

Blomningstid: April-maj

Höjd: 30-50 cm

Härdighet: C

 

5. Korallkornell, Cornus alba ‘Sibirica’

En mycket tålig buske vars blad är gröna under sommaren och sedan vackert röda om hösten. Är särskilt uppskattad för sina lysande röda grenar som är mycket dekorativa i trädgården under vinterhalvåret. Behöver föryngringsbeskäras vart tredje år för att bibehålla sin intensiva grenfärg. Får små vita blommor på försommaren, och ljusblå frukter om hösten. Fungerar bra både som solitär, i grupp och som friväxande häck. 

Blomningstid: Maj-juni

Höjd: 2-3 m

Härdighet: Zon 1-7

 

6. Murgröna, Hedera helix

En vedartad klätterväxt som är självklättrande med hjälp av häftrötter på de unga skotten. Kan växa mot fasader och plank såväl som upp i träd och över berg, och passar även bra som marktäckare. De mörkgröna bladen med sina ljusa markerade nerver, är flikiga som unga men flikarna försvinner med tiden. Det är en omtyckt klätterväxt eftersom den är en av de få som behåller sin grönska året om i vårt klimat. 

Blomningstid: Maj-juni

Höjd: 10-15 m

Härdighet: Zon 1-2

 

7. Myskmadra, Galium odoratum

En tät och lågväxande perenn marktäckare som trivs i lundlika miljöer som är mullrika och lätt fuktiga. De ljusgröna bladen sitter i kransar om åtta på stjälkarna. Blommar med vita väldoftande blommor som ser ut som små stjärnor. Bildar ganska snabbt en grön matta som ger ogräsen en tuff match.

Blomningstid: Maj-juni

Höjd: 15-30 cm

Härdighet: B

 

8. Pipranka, Aristolochia macrophylla

Snabbväxande slingrande klätterväxt med stora hjärtformade blad som ger en frodig och lite exotisk djungelkänsla. Har häftiga brunaktiga blommor som liknar rökpipor, men som är lite dolda under bladverket. Passar mot väggar och spaljéer och kan behöva hjälp att bindas upp. Beskärs på våren. 

Höjd: 4-10 m

Härdighet: Zon 1-5

 

9. Strutbräken, Matteuccia struthiopteris

Starkväxande ormbunke som med tiden bildar stora bestånd. Växer strutformat med ljusgröna fjäderliknande blad som till skillnad från många andra ormbunkar saknar bruna sporgömmor på undersidan. De unga, vackert ihoprullade bladen är dessutom ätbara. Trivs i fuktiga mullrika jordar och är en fridlyst växt som växer vilt i svenska skogar. 

Höjd: 100-150 cm

Härdighet:

Härdighet

Det är viktigt att tänka på övervintringsförmågan när man väljer växter till sin trädgård och att utgå från förutsättningarna där man bor, både med tanke på klimat, jordmån och läge i trädgården. Perennernas härdighet delas in i följande kategorier:

A. Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder. 

B. Kan odlas i hela landet på en skyddad och väldränerad växtplats.

C. Kan odlas i stora delar av landet på en skyddad och väldränerad växtplats. 

D. Kan bara odlas i landets gynnsamma delar. 

När det gäller zonangivelser för de övriga växterna kan man titta här för att hitta deras plats på zonkartan.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar