Idag kan man få ett uterum som kan se ut precis som just du vill. Det kan vara påkostat, arkitektritat eller en enklare variant som du bygger själv. Förutom att det är en kostnadsfråga så handlar det också om hur lång tid om året du vill kunna utnyttja rummet. Alla fyra årstider eller bara delar av dessa. För detta påverkar ditt val av fönster, golv och tak – ja hela uterummet.
Men det finns en sak som är lika viktig som funktionen – det är hur det ser ut. Har du möjlighet så anlita en arkitekt, men se till att du själv är delaktig i processen. De flesta företag som tillverkar uterum kan hjälpa dig med detta.
Några råd är att uterummet är ett komplement till ditt hus och bör underordna sig huvudbyggnaden. Bygg enkelt och undvik konstiga hörn och burspråk.
Behövs bygglov?
Ska du bygga ett uterum bör du höra dig för med just din kommun om vad som gäller. Generellt krävs bygglov för tillbyggnad. Att förse sitt hus med takförsedd veranda/uterum, som i vissa fall också har väggar, kräver alltså bygglov. För en- och tvåbostadshus gäller att man får göra en, eller två, fristående byggnader (så kallad ”friggebod”) på tomten utan bygglov.
Byggnaderna, som kan utformas som ett ”uterum”, eller lusthus, får sammanlagt vara 10 kvadratmeter, ha en största på höjd på 3,0 meter och inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. Om du vill placera byggnaden närmare gräns förutsätter detta att grannen medger placeringen.
Tips vid köp av uterum!
1. Skaffa arkitekthjälp. Ett uterum ska ju förhöja utseendet på ditt boningshus, inte tvärtom.
2. Isolering. Vill du kunna sitta i ditt uterum mitt i vintern? Eller vill du bara förlänga sommaren? Ska det vara golvvärme? Räcker det med infravärme eller en enklare fläkt under de kalla kvällarna? Dessa frågor påverkar hur isolerat ditt uterum måste vara och hur mycket det kommer att kosta.
3. Placering. Undvik att placera ditt uterum i söderläge. Det blir faktiskt för varmt, inga växter trivs och du måste ständigt ha skuggardinen fördragen.
4. Glöm inte taket! Takvinkeln har stor betydelse för hur ett väggfast uterum uppfattas, ju flackare takvinkel desto mer lådlikt utseende. Om man har samma taklutning på uterummet som på huset så hänger det hela ihop utseendemässigt.
5. Konstruktion. Det finns idag många konstruktioner på marknaden. Välj med omsorg, titta på flera alternativ. Ett uterum ska vara länge!
6. Material. Välj täckmaterial med omsorg, speciellt för ditt uterumstak. Ett tak av glas släpper igenom ljus. Behöver ni skugga ner finns det skjutbara skuggvävar. Tänk på att ett plasttak knäpper vid temperaturändringar och vid regn får du en mycket hög ljudvolym.
7. Fristående. Tänk på att ett uterum även kan vara fristående och vara placerat strax utanför terrassdörren och uteplatsen. Det kan vara den rätta lösningen när man inte får ihop uterummet med boningshuset. Du får en härlig plats att grilla på och ett härligt rum att vara i när kvällarna blir svala och sena.
Köpinformation
Classicum, www.classicum.se
Halle, www.halle.se
Novoroom, www.novoroom.se
Skånska byggvaror, www.skbv.se
Willab Garden, www.willabgarden.se