Bygg ett sommaruterum

Uterummet förlänger sommaren och förkortar hösten. Här visar vi hur du bygger ett enkelt uterum av lösvirke.


Att bygga ett uterum är ett enkelt sätt att få mer yta till en rimlig kostnad. Om man väljer ett monteringsfärdigt eller ett byggt av lösvirke är en smaksak, glöm bara inte att söka bygglov. Det blåser ofta kallt även om sommaren i Sverige. Vår och höst är det varmt ena stunden och kallt den andra och sedan börjar det regna. Vill man sitta ute blir det ofta av och på med kläderna, in och ut med fikat.

Ett glasat uterum kan vara lösningen på dessa problem och göra tillvaron angenämare för oss. Här presenteras några viktiga saker att ta hänsyn till om du vill förverkliga din uterumsdröm. Vi beskriver också hur du kan bygga ditt eget sommaruterum.

Checklista för att bygga ett sommaruterum

Monteringsfärdigt eller lösvirke? Det finns åtskilliga leverantörer av fabrikstillverkade glasade uterum, men här beskriver vi hur du bygger i lösvirke ditt egenhändigt utformade rum.

Bygglov. Du behöver söka bygglov och göra en bygganmälan för att få bygga ett uterum, som ju är en utbyggnad av huset. Kontakta kommunens byggnadsnämnd.

Utformnning. Hur stort ska rummet vara och hur ska det se ut? Ska alla väggarna vara helglasade eller bara delvis, och hur blir det med taket? Också av glas eller ska det vara tätt tak med eller utan takfönster? Det kan ju vara idé att rådgöra med en arkitekt, se www.arkitekt.se.

Ventilation. Drivhus är ju byggda helt i glas för att det ska bli varmt där. Samma med uterummet, som blir stekhett soliga sommardagar, om du inte har fungerande ventilation och bra utformad solavskärmning. Ventilationen bör bestå av stora öppningsbara fönster högt upp, helst i taket, utformade så att det inte kan regna in, om vädret skulle skifta.

Vilken sorts glas blir bäst? Glas finns nu i de mest skiftande former: helt klara förstås, men även frostade, etsade, färgade, energibesparande med flera. Hållbarheten kan också vara olika. Där risken finns för att glaset kan krossas, brukar man sätta in så kallat härdat glas.

Öppningsbara eller fasta glas? Behöver alla glasrutor kunna öppnas, eller räcker det med att göra vissa av dem fasta, vilket blir billigare? Var ska det vara öppningsbart och var kan det vara fasta glas?

Så här gör du

Vi förutsätter att du har en altan, trädäck på plintar eller en betongplatta på marken. Huvudsaken är att golvet är stabilt grundlagt på fast botten. Det glasade rummet är rektangulärt och har ett pulpettak, som lutar ut från huset med 10-15 grader lutning. Glaset är enkelt i både tak och väggar.

Res stolpar av limträ 115×115 i hörnen och på andra lämpliga ställen, till exempel vid anslutningen mot huset. Det räcker med tunnare stolpar men detta blir bättre utseendemässigt.

På höjden, 2,1 meter över färdigt golv, lägg en balk på stolparna, helst av limträ, men vanligt konstruktionsvirke går också bra. Dörrar och fönsterdörrars standardhöjd är 2,1 meter.

Fäst en regel på husets fasad som upplag för takbjälkarna eller använd metallbeslag, balkskor, att hålla bjälkarna med. Använd snöre för att få en helt rak linje för dessa.

Lägg på takbjälkarna av 45×220 millimeter virke med cirka 60 centimeterm avstånd från varandra. Utforma tassarna — den del av bjälkarna som sticker ut utanför vägglivet — på ett konstfullt sätt.

Sätt fast glas med lister av kvartsstav, 22×22 millimeter, på båda sidor. Använd också en toppförsegling, en elastisk klämlist, som gör att det inte skramlar. Dörrarna fästes i stommen genom att först kilas och sedan skruvas fast och slutligen tätas springorna med lister.

Illustrationer RK Illustration,

Tänk på det här

För taket gäller att glaset måste vara härdat för att kunna stå emot snötyngden. Rådgör med leverantören om vilken tjocklek som behövs. Det finns anslutningsdetaljer för infästning av glasskivorna i bjälkarna.

Glöm inte solavskärmningen och belysningen. Det finns olika modeller av ställbara solavskärmningar för upphängning i taket mellan bjälkarna. Väggarmaturer på den befintliga husväggen fungerar bra. Montera även gärna några eluttag på strategiska ställen, för grillen, extra belysning eller annat.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar