Dags för uterum!

Förläng säsongen och njut av tidiga vårvinterdagar eller regniga sommarkvällar. Ett uterum blir en länk mellan inne och ute. Låt oss guida dig till ditt drömrum.


Blåst, regn eller kanske hagel. Den svenska sommaren är tyvärr inte alltför pålitlig. Vilken tur då att man kan förlänga sommarsäsongen med ett härligt uterum! Oavsett vilket uterum du väljer så är det några frågor du bör ställa dig innan du fattar beslut. När vill du använda rummet? Ska det skydda mot regn och blåst under sommaren, men inte mot kyla under höst och vinter? Kanske vill du ha ett isolerat rum, en vinterträdgård, där du kan fira både jul och nyår? Ett sådant rum kräver isolerade väggar eller isolerglaspartier och takpartier/isolertak med bra u-värde samt en isolerad grund. Det blir förstås dyrare. Mellanprisvarianten är uterummet som kan värmas upp och användas från tidig vår till sen höst, ofta med skjut- eller vikbara dörrar.

Vad kostar det?

Börja med att titta i plånboken. Ett sommarrum, med enklare glas där tak och skjutpartier inte är så tjocka, kan du få från cirka 25 000 kronor. Går du upp till 35-50 000 kronor kan du få energiglas med lägre u-värde och därmed längre säsong. Rum i den här prisklassen har sällan inbyggd värme, utan kan värmas upp med ett elelement under den kyliga hösten och vårvintern.

Vill du njuta av uterummet året om och har en rejäl budget att spendera? Då är en helisolerad vinterträdgård med säkerhetsisolerglas och ett u-värde på 1,1 – 1,2 ett bra val. För omkring tio kvadratmeter får du lägga ner cirka 100 000 kronor. Men det finns vinterträdgårdar även för det tredubbla, beroende på storlek, glas och stommar.

Dessa priser gäller förstås enbart för materialkostnaden. Till det kommer arbetskostnaden om du väljer att anlita hantverkare istället för att lägga grunden och bygga rummet själv. Men de flesta uterum är anpassade för att privatpersoner ska kunna bygga ihop dem själva.

Vinterträdgård

Till vinterträdgården rekommenderar leverantörerna en gjuten platta och golvvärme. Tänk på att isolera väl om du väljer att ha golvvärme så att du inte eldar för kråkorna. För de enklare uterummen kan du antingen välja plintar med trägolv eller träbjälklag. Även här handlar det om vilken peng man är villig att spendera.

– Om du tänker gjuta en platta kan det vara en god idé att göra det på hösten så den hinner torka ordentligt. Sen kan du bygga uterummet tidigt på våren och njuta av det hela säsongen, säger Tina Paulsson på Willab Garden.

Många väljer att bygga sitt uterum på en plats där det redan tidigare funnits en altan eller ett uterum. Tina Paulsson tycker att den optimala placeringen av uterummet är i nära anslutning till köket.

– De flesta vittnar om att man mer eller mindre flyttar ut till sitt uterum från april till oktober. Det är där man umgås, äter och tar det lugnt.

Ett uterum kan bli varmt under soliga dagar. Då gäller det att kunna öppna fönster och dörrar för att vädra. Med en vädringslucka friskar du enkelt upp luften. Vissa tillverkare säljer utbytbara nätfönster, bra även för att slippa mygg och andra insekter.

Tidsåtgång

Hur lång tid tar det då att få sitt uterum om man bygger själv? – Räkna med att ett sommarrum tar en dryg vecka att få upp om man har en färdig bottenplatta. Sedan ökar tidsåtgången i takt med hur avancerat uterummet är, säger Tina Paulsson.

Av Karin Cedronius, ViV nr 5/2011

5 goda råd om uterum:

Planera väl innan du bestämmer dig för vilket uterum du ska ha. Många leverantörer har smarta 3D-ritverktyg att ladda ner på sina hemsidor. Det ger dig en bild av hur uterummet blir.

Behåll gärna den öppna altanen/trädäcket i anslutning till uterummet så har du en trevlig plats att vistas på även när solen skiner.

Om du gjuter in golvvärme i grunden måste du anlita en elektriker.

Kom ihåg att alla uterum i anslutning till bostadshuset kräver bygglov.

Vill du hellre ha ett fristående uterum? Ta en titt på leverantörernas växthus – många väljer dessa som uterum. Är de under 15 kvadratmeter krävs inget bygglov.

Sommarrum eller året-runt-rum?

Här är ett axplock uterum i olika prisklasser!

Njut från tidig vår till sen höst

Ett uterum som du kan njuta av från tidig vår till sent in på hösten. Uterummet Vår-Höst med funkissadeltak har limträstomme, antracitlackade skjutpartier i isolerglas och 32 mm isolertak med X-struktur. Storlek: 25 kvadratmeter. Willab Garden. Se bild ovan i artikeln.

Förläng säsongen

Vår till höst är ett skönt uterum för säsongen tidig vår till sen höst. Uterummet har skjutpartier i isolerglas och 32 mm isolertak. Svensk kvalitetsträ i limträstommen. Ytan är ca 21 kvadratmeter. Willab Garden.

<!– –> 

Cirka 72 000:-

Lyxig vinterträdgård

Santex Design är en ny exklusiv serie vinterträdgårdar. Rummen har unika konstruktionslösningar och effektfulla detaljer. U-värdet på den kompletta vinterträdgården, inklusive Santex grund 510 är så lågt som 0,95. Santex.

Cirka 197 000:-

Ett ljust vår-höstrum

Ett mysigt uterum för vår och höst. Solux 525 med 25mm tak har isolerglas och sadeltakstomme som ger ett ljust och rymligt extrarum. Stommen finns med eller utan brutna hörn. Enklast placeras stommen på husets kortsida, men den kan även anslutas på husets långsida. Solux.

Cirka 61 900:-

Underhållsfritt i aluminium

Classic är ett uterum som passar den svenska sommaren. Ett enkelt och i princip helt underhållsfritt koncept i aluminium. Ett bra basalternativ med många kombinationsmöjligheter som gör det möjligt att bygga på både mindre och större ytor. Säkerhetsglas. Skånska byggvaror.

Cirka 38 000:-

Lagrar solens värme

Med energibeläggning på glaset kan du njuta av trädgårdens skiftningar från tidig vår till sen höst. Excellent S30 har värmeisolerande glas, vilket gör att värmen från solens strålar stannar kvar till sent på kvällen. Aluminiumpartier gör det i princip underhållsfritt. Säkerhetsglas. Skånska byggvaror.

Cirka 49 000:-

Sommarkänsla från maj till september!

Svensk Sommar har moderna uterumspartier och svensk kvalitetsträ i stommen. Dessutom är stommen exaktkapad, vilket gör att du sparar en hel del arbete när du bygger. Ytan är 10 kvadratmeter med limträstomme, skjutpartier i säkerhetsglas och 10 mm isolertak. Willab Garden.

25 995:-

Ett rum för alla årstider

Solux 725 är en vinterträdgård som funkar även under årets kallaste månader. Rummet har partier med isolerglas och bruten köldbrygga som klarar av att hålla dig varm även när snön ligger djup ute. Rummet har pulpettakstomme och två brutna hörn. Väljer du till ventiler i stommen får du ett välventilerat uterum. Solux.

Cirka 105 900:-

Fristående utan bygglov

Kan byggas mitt i trädgården eller som ett närliggande uterum en liten bit från ditt bostadshus. Uterummet ligger med sina 14,3 kvadratmeter inom gränsen för att slippa söka bygglov. Komplett med limträstomme, skjutpartier i säkerhetsglas och 10 mm isolertak. Willab Garden.

39 995:-

Köpinformation:

Santex www.santex.se

Skånska byggvaror www.skanskabyggvaror.se 042-25 30 00

Solux www.solux.se 0771-88 37 86

Willab Garden www.willabgarden.se 0431-686 00

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar