Grönt paradis på liten terrass

Eva Flenning-Garner är känd för sin rosenträdgård utanför Tønsberg i Norge. Men för fem år sedan flyttade hon och hennes man till stan, där de har skapat ett grönskande paradis.

Det var en stor förändring att komma från min trädgård, som också var öppen för allmänheten, till en lägenhet med terrass, säger Eva Flenning-Garner. Men det går att skapa en skön liten trädgård även på en terrass. Vår terrass är ju lång och smal, cirka 2 meter bred överallt, utom på ett ställe där den är 2,7 meter där vi har en liten matplats.

Eva har verkligen skapat ett grönt paradis på det lilla utrymmet. I stora krukor och lådor vimlar det av rosor. Klematis klättrar längs de bågar som skiljer de tre ”uterummen”. Här finns stora, fina, 15 år gamla agapanthus, blommande pelargoner och vit potatisstjärna, som på en enda säsong blir hela 70-80 centimeter hög.

– Använd krukor, lådor och kärl som tål vinterkyla, till exempel fodrade lådor eller rent av krukor av dubbelplast, tipsar Eva. Om man bor där väder och vind är hård måste man kanske köpa nya rosor varje år – precis som man köper sommarblommor. För att vara säker på att få en kontinuerlig blomning är det viktigt att dagligen nypa bort allt som är visset. Man måste också gödsla blommor i krukor mycket mer. Det är också en fördel att ha en bra markis med stödben ovanför terrassen, för markisen används lika mycket i regnväder som i solsken.

Här bor: Eva och Ragnar Flenning-Garner.

Var: I Tønsberg i Norge.

Evas bästa tips :

Gödsla sommarblommorna varje gång du vattnar.

Använd sand närmast stammen när du planterar klematis.

Lägg en klick matfett i hålet när du planterar en ros.

1. Rosor, bla Lykkefund och klematis, bla Blekitny Aniol på båge
2. Örter 3. Jordgubbar 4. Tomater 5. Kärlekslilja 6. Rosor 7. Klematis

Man frestas att tillbringa en stund här.

Väggarna är fulla av blomster.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar