Pergola med tak – praktiskt och snyggt

Det perfekta stället på uteplatsen är förstås under en pergola med tak! Här ger vi tips på hur du ska tänka med skydd för väder och vind, och hur du kan klä den.

pergola med tak

En pergola kan bli ett extra rum i trädgården. Oftast står den på pelare som håller upp ett tak av bjälkar. Pergolan kan antingen ha öppet tak, eller ett täckt tak för att skydda från sol och regn. Du kan välja att ha den fristående eller sätta ihop den med en byggnad. Klä den med klätterrosor, murgröna eller vinrankor för att förstärka känslan av rum ytterligare.

En pergola är inte bara snyggt utan också praktisk då syftet med den är att är att kunna ge skugga, skydd och avskildhet i trädgården. Den är även perfekt att placera trädgårdsmöblerna under. Att täcka pergolan med något slags takmaterial kan verkligen göra underverk för din uteplats – de flesta väljer ett pergolatak som ska fungera som regnskydd, medan andra istället vill ha skydd från stark sol. Oavsett vad så är pergolas byggda för att kunna anpassa sig till dina behov – praktiskt, eller hur?

När det kommer till taket på en pergola finns det gott om alternativ som du kanske inte har funderat på tidigare. Det kan både ha praktiska och estetiska funktioner – som att det enkelt kan dras in eller lysas upp med infällda spotlights. 

Läs också: Hemmafixarens favoritprojekt – bygg en pergola

Pergola med tak och deras funktioner

1. Pergola med skyddstak

pergola med skyddstak

Oftast är ett skyddstak av aluminium och ska skydda mot solljus och blåst. De är oftast inte infällbara men brukar kunna justeras för optimalt luftflöde och solljus. Denna typ av tak är väldigt praktiskt och tåligt.

2. Pergola med statiskt tak

pergola med statiskt tak

Ett både modernt och visuellt tilltalande tak. Ett statiskt tak är byggt av ett transparent plastmaterial som exempelvis plexiglas eller vinyl. Ett sådant pergolatak ger en halvskuggig upplevelse samtidigt som du kan njuta av solljuset.

3. Pergola med tygtak

pergola med tygtak

Ett annat icke-infällbart alternativ för ett pergolatak är tyg. Tyget sätts över takbjälken och du kan själv välja hur stramt eller löst du vill ha det. Tyget skyddar mot solljus och även regnigt väder – men bara om du väljer ett tyg som är vattenavvisande. Vanligt tyg kommer inte att tjäna något egentligt syfte annat än att det är snyggt. Det är dock varken hållbart eller praktiskt i längden.

Tänk på det här!

Bra design handlar inte bara om kreativitet utan också sunt förnuft. När du väljer ett tak för din pergola, tänk på hur ofta du kommer använda den och under vilka tider på året. Det finns inget rätt eller fel, utan valet beror på vad du föredrar för design samt vad du behöver för att säkerställa maximal funktionalitet.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar