Med ett uterum förlängs sommaren och ger möjlighet att njuta av trädgårdens grönska oavsett väderlek. Men det finns olika alternativ att välja mellan beroende på hur ofta och hur länge du vill vistas där.

Sommarrum. Uterum. Vinterträdgård. Vi är många som drömmer om ett rum i anslutning till trädgården där man kan njuta av grönskan och blomsterprakten, men slippa kalla vindar, regn och mygg. Med ett inglasat uterum förlängs sommaren – men hur länge beror på vad man är villig att lägga ned i pengar. Att glasa in en del av altanen är såklart mycket billigare än en tillbyggd vinterträdgård…Här visar vi några olika typer av uterum och ger tips och råd om vad du ska tänka på när du bygger ett uterum.
Tänk efter före
Som alla byggprojekt kräver även byggandet av ett uterum noggranna förberedelser. Tänk efter före, slutresultatet blir så mycket bättre om man låter planeringsprocessen ta sin tid. Det är bra att ha husritningarna till hands när du påbörjar tänket och skissandet. Du kan få bra och kunnig hjälp hos de flesta återförsäljare, många av de stora uterumstillverkarna har dessutom bra information på nätet. Willab Trädgård, har till exempel ett ritprogram där du själv kan skissa upp ditt uterum och i anslutning till detta få en offert. På uterumsguiden www.willabtradgard.se nätet kan man själv skissa fram sitt uterum och få en offert samt bild i 3D format.

Viktigt att tänka på: Vad ska du använda ditt uterum till?
Och när ska du använda det? Till skydd från regn och vind under sommaren eller som vinterträdgård året runt? Det är en väldig skillnad i pris på ett oisolerat uterum och en vinterträdgård.
Placering.
Låt tomtens förutsättningar bestämma uterummets placering. Låt uterummet fungera som en öppning mot trädgården! Och tänk igenom läget. Ett uppglasat rum i direkt söderläge blir otroligt varmt heta sommardagar. Norrläge ger ett vackert ljus, men allra bäst kanske det ändå är att ha rummets placering i sydväst. Betänk även att ett uterum kan försämra ljusinsläppet i det rum som ska ligga mot det planerade uterummet.
Utformning
Tänk på helheten. Ta hänsyn till det befintliga husets stil och karaktär när du bestämmer dig för vilket utseende ditt uterum ska ha. Uterummet ska helst tillföra en dimension till huset – både utvändigt och invändigt. I plan- och bygglagen finns dessutom krav på att alla ändringar av en byggnad ska utföras med varsam hand. Kanske visar det sig att ditt hus inte alls har förutsättningar att byggas till med ett uterum. Då kan lösningen vara att bygga ett fristående uterum eller paviljong mitt i trädgårdens grönska.
Försäkring
Kontakta försäkringsbolaget och kontrollera om ditt nya uterum omfattas av din försäkring.

Bygglov
Ett inglasat uterum blir i lagens mening en tillbyggnad eller nybyggnad beroende på om det kommer i anslutning till huvudbyggnaden eller fristående. I båda fallen kräver uterummet såväl bygglov som bygganmälan. Kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun för mer information.
På tomter för en och två bostadshus kan i vissa fall ett glasat uterum sättas upp utan bygglov. Om planerat uterum följer reglerna för Friggebod, alltså är fristående, ytan understiger 10 kvm, och totalhöjden understiger 3 meter och det placeras minst 4,5 kvm från tomtgräns krävs inte bygglov. En förutsättning är att det inte finns någon annan friggebod på tomten.
För att få bygglov för ett uterum krävs att det finns byggrätt för uterummet. För att kontrollera om det finns byggrätt måste du ha tillgång till detaljplanen för ditt område – den finns på stadsbyggnadskontoret i din kommun.

Köpinformation
Icopal 020-45 11 00, www.icopal.se
Kenjo AB 0325-717 80, www.kenjo.se
Novo AB 031-57 89 00, www.novoroom.se
Santex AB 035-17 23 00, www.santex.se
Skånska Bygg 042-25 30 00, www.skbv.se
Technal/VerandaMästarna AB 046-77 19 45, www.verandamastarna.se
Trysil
Willab trädgård 0431-686 00, www.willabtradgard.se
