Tio praktiska prylar till altanen

Det är vår och snart är det dags att börja ta altanen i anspråk igen. Vi tipsar om tio praktiska prylar att ha på din altan, från en sol- och vinddriven utelampa till en odlingsvitrin.


Utnyttja solen och vinden

Ikeas nya lampa i serien Solvinden kräver varken kabel eller kontakt. Istället har lampan en inbyggd solpanel och en vindgenerator som omvandlar solljus och vind till energi för LED-ljuskällan. Dessutom skapas intressanta ljuseffekter när lampan roterar i vinden.

Uppladdningstiden är 9-12 timmar vid solljus respektive ett dygn om det blåser 4 m/s. Lampan finns i vitt och som flerfärgad och kostar 299 kr. Nu väntar vi bara på en vattendriven lampa för den svenska sommaren…

Eld, luft och vatten

Varför inte försköna altanen, terrassen eller trädgården med serien Elements från Georg Jensen? Elements hämtar inspiration från tre av de klassiska elementen i vår världsbild – eld, luft och vatten – och har ytor i blankt, rostfritt stål som gemensam nämnare.

Termometern är 30 cm hög, facklan har en överdel i silikon som skyddar från regn och snö och både den och regnmätaren är ca 90 cm höga inklusive en stålstång som sticks ner i marken. Pris omkring 700 kr per styck. Det fjärde elementet, jorden, står din trädgård för.

Gå på något trevligare

Världen är full av enfärgade altanmattor, men det är inte speciellt svårt att sticka ut lite från mängden. En av vårens nyheter från Pappelina, James, finns i två färgställningar – svart/vit/beige, om du trots allt vill vara lite diskret, eller färg som på bilden.

James är vävd i Sverige med svensktillverkad PVC-plast och polyestervarp, finns i tre storlekar – 70×120, 70×240 och 70×360 cm – och kostar från cirka 720 kr.

Sträck ut, fäll ihop

Dags att luta dig tillbaka och koppla av lite? Vilstolen Swing från KWA är inte bara snygg, skön och gungbar. Den är även praktisk i och med att den enkelt går att fälla ihop. Uppfälld är den 80 cm bred och 85 cm hög; ihopfälld blir den platt.

Swing har en stomme av aluminium, finns i svart eller beige och kostar cirka 1 000 kr.

En ljus idé

Med Bloom! Pot får du lampa och förvaring i ett. Den inbyggda belysningen består av två 11 W lågenergilampor som följer med och kabeln är anpassad för utom- och inomhusbruk. Vill du inte plantera någon växt i krukan kan du ha den tom, eller som en behållare för kylda drycker eller annat. Bloom! Pot är gjord av polyeten och finns i tre storlekar – 40, 60 eller 90 cm hög – och i flera olika färger. Pris från cirka 1 700 kr.

Grilla direkt på bordet

Bordsgrillen från Eva Solo låter inte bara dig och dina gäster tillaga er egen mat eller tapas direkt vid bordet, utan pryder även sin plats där.

Grillen är gjord i eldfast porslin och rostfritt stål, med ett underlägg i trä. Den har ett praktiskt handtag som gör den lätt att ta med till stranden, skogen eller parken. Grillen finns i svart eller vitt, har en diameter på 30 cm och kostar cirka 2 000 kr.

Hjälp sommaren på traven

När sommaren inte är så varm som man önskar, eller när kvällskylan sätter in, kan en infravärmare som värmer upp personer och föremål direkt vara lösningen.

UFO-serien består av nio modeller med från 1 400 till 3 200 W effekt och uppfyller IP34. Flaggskeppet, UFO UK-L, har fjärrkontroll för effekt- och timerstyrning och klarar att värma 12-20 kvm utomhus. Kostar cirka 2 850 kr; kan monteras på vägg, under tak eller på ett teleskopstativ för cirka 595 kr.

Odla i mindre skala

Vill du inte satsa på ett stort växthus? Odlingsvitrinen från Hasselfors Garden är ett snyggt alternativ som är lagom stort för den lilla trädgården eller altanen. Kanske för en egen kryddträdgård, eller bara för växter som ger ögonfröjd.

Odlingsvitrinen är gjord av vitmålad furu och har tre flyttbara gallerhyllor i metall, en automatöppnare som reagerar på lufttemperatur, samt tråg för vattenuppsamling. Undertill finns en låda på hjul för förvaring. Vitrinen mäter 195x95x56 cm och kostar 6 995 kr.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar