Underbara uterum!

Slipp mygg och knott, retsamma regnstänk och bortblåsta servetter. I uterummet kan du njuta av naturen under betryggande former.


Halle uterum.

Allra enklast och billigast är att skärma av favoritplatsen i trädgården med en spaljé. Lägg ett enkelt plasttak över och du har dessutom fått ett regnskydd. Eller bygg en plankvägg och kompletterad med markis. Låt olika blommande buskar bilda en skyddande häck – en snabbväxande pilberså är en annan variant. Blåsigt på altanen? Markisväv, skjutbara glasdörrar eller fönster på utsatta lägen kan vara en lösning.

Den som vill kunna vistas i uterummet längre in på höstkanten, eller tidigare om vårarna, satsar lite mer och bygger ett slutet rum. För att kunna vistas i uterummet året om krävs isolering, någon värmekälla samt fönster med isolerglas. Då är det begreppet vinterträdgård som gäller.

Här har vi koncentrerat oss på inglasade uterum och vinterträdgårdar, som finns i en uppsjö av varianter – från färdiga standardpaket till skräddarsydda lösningar. Ibland kanske de ändå inte passar på det befintliga huset, eller så sätter tomtens utformning stopp. Här kan lösningen vara ett fristående uterum, kanske i form av ett lusthus, ett växthus eller rentav ett satellitrum – alltså ett extra rum sammankopplat med huset men en bit därifrån.

Planera med framförhållning

Men för ett så bra slutresultat som möjligt krävs i vanlig ordning viss planering och tankemöda. Vad vill jag ha och vad ska jag använda uterummet till? Ska det vara uppvärmt? Passar det på mitt hus? Behöver jag söka bygglov? I vilket väderstreck ska rummet ligga?

Allt för många kommer på att de vill ha uterum frampå vårkanten men glömmer att det är många beslut som ska tas innan det blir verklighet, berättar Hans Peter Lökken på Novoroom.

– Det är oerhört vanligt att tankar om uterum väcks framåt påsk. Min önskan är att folk tänker till tidigare och planerar redan under vintern. Ett uterum ska inte stressas fram, instämmer Christina Alexandersson, Verandamästarna:

– Framförallt kräver en vinterträdgård ordentlig framförhållning – man ska ju trivas med den i många år. Det finns många aspekter att ta hänsyn till, inte minst bostadshusets utseende. Vita karmar passar exempelvis vid de flesta byggnationer – vid val av kulörta karmar skall man tänka igenom en genomgående färgsättning för hela byggnationen, påpekar Hans Peter Lökken.

Tänk igenom läget

Inför besöket är det bra om du har en ungefärlig idé. Ta gärna med ritningar på bostadshuset och skissa lite själv, tipsar Christina Alexandersson.

Behövs arkitekthjälp?

– Visst kan man ta hjälp av en arkitekt, men återförsäljarna har stort kunnande och erfarenhet och kan utifrån detta ta fram ett uterum som passar till det befintliga huset. Verandamästarna har själva inga färdiga koncept, utan samråder med kunden.

– Vår specialitet är just att skräddarsy uterum och vinterträdgårdar, medan andra tillverkare är inriktade på färdiga lösningar. Ett viktigt första beslut handlar om läget. Söderläge är vanligtvis inget att rekommendera. Ideallägen är snarare nordväst eller nordost, berättar Christina Alexandersson.

– Då stör inte solen, som annars gassar större delen av dagen. Men oftast är det bostadshusets utformning som avgör var uterummet hamnar.

– Man vill vanligen gärna ansluta det till kök eller vardagsrum. Det befintliga huset får styra mycket här.

Underhållsfritt eller underhåll

Den som vill slippa tänka på underhåll väljer stommar av aluminium. Stommar i trä blir allt populärare, men kräver större arbetsinsats. En kompromiss kan vara trä enbart i stommar och aluminium i övrigt. Limträ, som ju både är starkt och formstabilt, klarar de stora temperaturskillnaderna i ett uterum bra.

I ett oisolerat uterum får du enkelt upp temperaturen med infravärme. En tjock matta på golvet, liksom gardiner och persienner, håller också kylan borta i viss mån. Glöm bara inte att vädra mattan – den drar åt sig fukt och kan orsaka fuktskador på golvet.

Genom att välja ett åtminstone 16 millimeter tjockt plasttak med kanaler sparar du en hel del energi. Eller välj energiglas till dörrar och fönster som släpper in solvärmen och reflekterar tillbaka värmen in i rummet. De dyrare isolerglasen kan dock vara bortkastade pengar om golvet inte är isolerat. Har du tänkt använda uterummet året om är det lika bra att isolera golvet från början.

Bygg effektivt och isolera rätt

Hur håller jag bäst värmekostnaderna nere i en vinterträdgård?

– Försök optimera ytan. Det vill säga bygg inte för att få plats med hela släkten, utan försök finna en yta som fungerar, tipsar Christina Alexandersson.

– Och isolera rummet väl med en ordentlig grund, bruten köldbrygga i aluminimprofilerna och isolerglas. Bruten köldbrygga betyder att de värmeledande aluminiumdetaljerna är isolerade.

Isolerglas kan exempelvis innebära dubbelglas, dubbelglas med energiglas eller tvåglasfönster med gas mellan rutorna. Tänk också på att det isolerade rummet behöver kunna vädras. Glöm inte vädringsfönster! Begränsa också  glasytan i taket – det behöver inte enbart bestå av glas.

– Har du trätak kan du istället fälla in takfönster, har du en alimuniumstomme kan du välja hälften glas, hälften isolerade plåtfyllningar. En vedeldad kamin i uterummet är inte heller fel. Och så behöver man ju inte ha full värme hela året om.

Skräddarsydd vinterträdgård

Tillverkare: VerandaMästarna AB, 046-77 19 45, www.verandamastarna.se
Typ av uterum: Vinterträdgård (typ Jade style). Helaluminiumveranda med fasta och skjutbara partier (typ Saphir).
Material stomme: Aluminiumprofiler med bruten köldbrygga.
Material tak: Aluminiumprofiler med bruten köldbrygga och isolerglas.
Glasmaterial och typ av glas: Isolerglas (U-värde 1,1).
Mått: Skräddarsys för att passa det befintliga huset.
Färg: Valfri.
Vad ingår i paketet: Standard enligt ovan inklusive montage.
Övrigt: Tillval som solskyddsglas för att kontrollera ljus och värmeinsläpp, självrengörande glas, spröjs mellan glasen, vädringsfönster, elmanövrerad taklucka, infällda spotlighter in- eller utvändigt, cylinderlås.
Pris: Från 15 000 kronor per kvadratmeter golvyta.

Kunden bestämmer

Produktnamn: Novoroom
Tillverkare: Novo AB, 031-57 89 00, www.novo.cc
Typ av uterum: Från uterum med enkelglas till vinterträdgårdar och glaspartier för montage i husets ytterväggar för hela året.
Material stomme: Limträ.
Material tak: Från 20 millimeter isolerplasttak till välisolerade isolerglastak med eller utan inbygga solskydd.
Glasmaterial och typ av glas: Alla produkter har härdat säkerhetsglas. Argon-gasfyllning är standard för alla isolerglasutföranden. U-värde finns ner till 1,1.
Mått: Förslagsrum finns från cirka 12 – 30 kvadratmeter, de flesta rum anpassas dock till förutsättningarna i befintlig byggnation.
Färg: Vita karmar är standard, kan dock levereras i valfri NCS– eller RAL–kulör.
Vad ingår i paketet: Material till platta på mark, limträstommar, dörrar, fönster och tak i varierande utförande. Monteringsanvisningar medföljer leverans.
Övrigt: Tillval som ventilationsluckor, väderstyrda plisségardiner, glasräcken, spröjs i glasrutor med mera.
Pris: Från cirka 25 000 kronor för ett mindre uterum i enkelglasutförande till cirka 250 000 kronor för en välisolerad vinterträdgård.

Prisvärt sommarrum

Produktnamn: Svensk Sommar 10 kvadratmeter
Tillverkare/distributör: Willab Garden, 0431-686 00, www.willabgarden.se
Typ av uterum: Främst för sommarbruk.
Material stomme: Limträstomme i svenskt klassat kvalitetslimträ (L40).
Material tak: Isolertak WT X-struktur 10 millimeter.
Glasmaterial och typ av glas: Uterumspartier WT 30 säkerhetsglas.
Mått: Höjd x längd x djup: 2 360 x 3 882 x 2 730 millimeter
Färg: Vitlack eller natureloxerat.
Vad ingår i paketet: Limträstomme, isolertak inklusive profilsystem och vägganslutningslist, uterumspartier av säkerhetsglas samt takrännesats. Frakt ingår. Till de flesta uterum medföljer monteringsvideo utan extra kostnad samt utförliga monteringsanvisningar.
Övrigt: Tio års garanti på isolerplast och isolertak, fem års garanti på glaspartier till uterum.
Pris: Komplett cirka 25 000 kronor.

Bygg ditt rum på hemsidan!

Produktnamn: Solux
Tillverkare/distributör: Solux, 042-29 49 10, www.solux.se
Typ av uterum: Enligt kundens önskemål. Erbjuder ett komplett sortiment av uterum.
Material stomme: Svenskt limträ.
Material tak: Kanalplasttak i 16 eller 25 millimeter utförande. Behandlat med dubbelsidigt UV-skydd.
Glasmaterial och typ av glas: Enkelglas, floatglas 4 millimeter (U-värde 5,8) eller energiglas (U-värde 3,9). Isolerglas finns med dubbelt glas var av det var 6 millimeter argongasfylld luftspalt. Vinterglas har en 64 millimeter ram och består av dubbelt glas och 12 millimeter argongasfylld luftspalt samt isolerad aluminiumram (bruten köldbrygga).
Mått: Standardmått från 2 916 x 3 406 millimeter upp till 3 800 millimeter djup + 7 500 millimeter bredd. Viss anpassning går att göra mot standard.
Färg: Aluminiumeloxerad eller vitlackerad profil.
Vad ingår i paketet: Via bygghjälpen har man möjlighet att i 3D bygga och beställa ett rum som är komplett förutom betong, armering samt skruvar för träkonstruktionens sammansättning. Fri leverans.
Övrigt: 10 års färggaranti på kanalplasttaket. Erbjuder ett komplett sortiment av uterum med tre olika stommar av limträ. Pulpettak, sadeltak eller burspråkstomme, allt ifrån enkelglas till dubbelglas med bruten köldbrygga. I sortimentet finns både skjutbara dörr och fönsterpartier samt fasta partier i två bredder.
Pris: Från cirka 28 000 kronor upp till cirka 160 000 kronor.

Uterum med energiglas

Produktnamn: Formata Excellent
Tillverkare/distributör: Skånska Byggvaror AB, 042-25 30 00, www.skbv.se
Typ av uterum: Passande för vår/sommar/höstsäsong. Finns med både fasta och skjutbara dörr- och fönsterpartier.
Material stomme: Svenskt limträ.
Material tak: Kanalplastskivor med UV-skyddande skikt på översidan (skivans tjocklek 10 millimeter, 16 millimeter alternativt 25 millimeter).
Glasmaterial och typ av glas: Härdat energiglas (4 millimeter säkerhetsglas) med färgneutral energibeläggning (glasets insida hålls härigenom varmare vilket minskar risken för kondens och rimfrost).
Mått: Rummet i vårt exempel är 10 kvadratmeter, längd x djup x höjd bakkant x höjd framkant: 290x370x254x225 centimeter. Annars valfri storlek.
Färg: Naturanodiserad aluminium och vitlackat.
Vad ingår i paketet: I prisexemplet ingår limträstomme, 16 millimeter kanalplasttak, profiler i naturanodiserat aluminium och glaspartier med säkerhetsglas och energibeläggning. Monteringsanvisningar, råd via telefon. Fraktfritt hem till dörren över hela Sverige.
Övrigt: Fem års garanti mot material-, konstruktions- och produktionsfel på inglasningen. Tio års garanti på UV-beständigheten på kanalplasten. Kraftiga sidoprofiler med integrerad handtaglist som ytterliggare stabiliserar sidoprofilen. Även inbyggd hakprofil som stabiliserar och tätar vid stängt läge. Dubbel borstsättning mellan luckor och mot spårprofil, gummilist på karmsidan för dämpning och tätning mot sidoprofil på yttre luckor. Hakregellås med dubbel cylinder som kan låsas/låsas upp både in- och utifrån ingår. Hela glas (det vill säga ingen spröjsprofil).
Pris: Tio kvadratmeter kostar från cirka 35 900 kronor. Försäljningsstart i början av mars.

Glasar in altanen

Produktnamn: Kejo
Tillverkare/distributör: Kejo Uterum AB, 0652-233 35, www.kejo.nu
Typ av uterum: Skräddarsydd lösning för den som redan har en altan och vill glasa in den. Passar bäst till vår/sommar/höstsäsong. Tillverkas som fasta, skjutbara partier och gavelspetsar.
Material stomme: Vanligtvis limträ eller furu, beroende på kundens önskemål.
Material tak: 16 millimeter polykarbonatisolertak.
Glasmaterial och typ av glas: Enkelglas 4 millimeter, ofta med energiglas för att minska risken med rimfrost på vintern.
Mått: Golvyta 7×3,6 meter, glashöjd 2 150 millimeter.
Färg: Vitlackad eller natur.
Vad ingår i paketet: Frakt hem till kunden. Montering kan erbjudas om så önskas.
Övrigt: Minst fem års garanti på glas, tio års garanti på tak.
Pris: 44 800 kronor. Priset avser uterummet på bilden med golvyta 7×3,6 meter, burspråk och frostat glas under spröjs, glashöjd 2 150 millimeter och med ett 16 millimeter isolertak, opalfärgat. Totalkostnad för glaspartier och tak exklusive stomme.

Fristående sommarrum

Produktnamn: Kenjo uterum
Tillverkare/distributör: Kenjo System AB, 0325-717 80, www.kenjo.se
Typ av uterum: Fristående uterum med förråd som kan inredas efter eget behov (bastu, dusch, kök, gästrum m m). Avsett för sommarbruk med vikbara alternativt fasta partier i aluminium och härdat floatglas.
Material stomme: Limträ.
Material tak: Trä och papp alternativt med kanaltak av polykarbonat eller säkerhetsglas.
Glasmaterial och typ av glas: Enkelglas, härdat, energiglas, härdat energiglas.
Mått: 3 100 x 4 800 millimeter eller enligt kunds önskemål. Maxmått på glaspartier bredd 4 300 millimeter, höjd 2 200 millimeter
Färg: Stomme omålad. Partier tillverkas vita eller natureloxerat.
Vad ingår i paketet: Färdigkapad limträstomme, ut- och invändiga paneler, tak och golvbjälkar, golvträ furu, isolering till golv, väggar och tak, takpapp, plåtbeslag, rännor och rör, vikbara partier 2 900 x 2 000, förrådsdörr. Monteringsbeskrivning och cd. Monteringshjälp via lokala återförsäljare. Förrådet levereras oinrett.
Övrigt: Tillverkar även lösa partier efter kundens önskemål. Materialpaket till förrådet enligt specifika önskemål kan erbjudas. Fem års material- och funktionsgaranti.
Pris: 59 000 kronor. Frakt tillkommer.

Inbyggd hängränna

Produktnamn: Santex Uterum 35
Tillverkare/distributör: Santex System AB, 035-17 23 00, www.santex.se
Typ av uterum: Specialrum som bygger på standardrum 35 (Elegance, sommar)
Material stomme: Bearbetad limträstomme.
Material tak: Polykarbonatplatta, fast tak, opalvit (25 millimeter).
Glasmaterial och typ av glas: Energiglas (U-värde 3,9).
Mått: 2 600 x 7 000 x 3 500 millimeter (höjd x längd x djup)
Färg: Vita aluminiumprofiler, vitmålad stomme
Vad ingår i paketet: Tillbehör som skruvar etc, samt en monteringsfilm.
Övrigt: Uterummet är försett med aluminiumprofiler, inbyggd hängränna, tredelat skjutparti (sida), en bruten hörna med vädringslucka (hörn), tredelat skjutparti (framsida), en bruten hörna med vädringslucka (framsida), tredelat fönster med bröstning (framsida), två fasta fönster (sida).
Pris: Komplett byggsats cirka 97 230 kronor.

Många valmöjligheter

Tillverkare/distributör: Montal AB, tel 0243-88330, www.montal.se
Typ av uterum: Tillhandahåller både uterum med enkelglas (Montal Original) och vinterträdgårdprodukter. Fasta alternativt skjutbara partier.
Material stomme: Aluminium, vinterträdgårdsprodukter med bruten köldbrygga i samtliga profiler.
Material tak: Polykarbonat (kanalplast) eller glastak.
Glasmaterial och typ av glas: Enkelglas (floatglas) 5 millimeter är standard till uterum (tillval finns som härdat glas eller lågenergiglas). Till vinterträdgård finns många sorters glas (isolerat, säkerhetsglas, självrengörande med mera).
Mått: Efter kundmått.
Färg: Standardpartier finns i naturanodiserad aluiminium och vitlackerat, annars valfri färg inom RAL-skalan men då något längre leveranstid.
Vad ingår i paketet: Rostfria infästningsskruvar, monteringsanvisning. Hjälp med förslag till utförande, ritning och montage om kunden så önskar mot tillägg.
Övrigt: Inga plastdetaljer, allt är rostfritt. Fem års garanti mot fabrikationsfel både vad gäller glas och partier.
Pris: Ett normalt uterum med enkelglas om 15-18 kvadratmeter cirka 25 000-30 000 kronor. En vinterträdgård om 20-25 kvadratmeter med de enklare glaspartierna cirka 85 000-90 000 kronor, enbart glastak 100 000-110 000 kronor.

Miljontals kombinationer

Produktnamn: Halle Uterum
Tillverkare/distributör: Halle, tel 08-802795, www.halle.se
Typ av uterum: Både standard och efter specialmått. Allt från enkelglas till vinterträdgårdar. Systemen består av fasta, fasta i linje, skjutbara och kombienheter (fasta och skjutluckor tillsammans).
Material stomme: Limträ, färdigkapad eller råkapad.
Material tak: Isolux kanalplasttak. 10 millimeter (klar, opal) 16 millimeter (opal, klar eller rök), 32 millimeter (opal eller rök).
Glasmaterial och typ av glas: Energiglas, härdat glas, isolerglas med inbyggt energiglas (U-värde 2,5), Thermo Isolerglas med argongas (U-värde 1,2).
Mått: Valfritt.
Färg: Systemet Design finns i vit/natur, systemet Thermo finns i RAL-skalan.
Vad ingår i paketet: Levererar antingen allt (det vill säga kapad limträstomme, glaspartier och kanalplasttak) eller produkterna var för sig. På hemsidan finns ett 3D-internet baserat planeringsverktyg där kunden kan gå in och skapa/designa sitt uterum. Det går att bygga miljontals olika kombinationer av uterum.
Övrigt: Garantier ingår
Pris: Kompletta uterum (inkluderar kapad limträstomme, glaspartier, kanalplasttak) från cirka 50 000 kronor. Storlek på uterum och glasval påverkar priset.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar