Underbara uterum! 3 villaägare: ”Så gjorde vi!”

Härligt häng i uterummet! Inspireras av tre kreativa hemmafixare som maxat mysfaktorn i sina inglasade rum.

underbara uterum

Loungekänsla vid poolen

Susannas uterum är 23 kvm stort. Modellen är Aluminium Pulpet från Willab Garden. Foto: Mette Ottosson/Willab Garden.

Susanna Engde (@ljunghuset_e):

”Vi använder uterummet vår–höst, och det är enkelt att justera temperaturen eftersom alla sidor är öppningsbara. Sitter gärna där tidig vår och solar med bara något parti lite öppet. Så fort värmen tillåter öppnar vi vikfönstret i köket så vi får in ljus från uterummet. Där har vi en bänkskiva och kan sitta vid barstolar och fika, dricka bubbel eller äta lunch. Annars vilar man gott i loungegruppen, och det är väldigt mysigt med glastaket under stjärnklara kvällar.” 

Foto: Mette Ottosson/Willab Garden.

Stylade om det gamla

Hanna Schagerlöv (@hannaschagerlov):

”Uterummet fanns redan när vi köpte vårt hus men var slitet och passade inte riktigt ihop med vårt 70-talshus i mexitegel. För att få det enhetligt målade vi om uterummet i ljusgrått, som tar upp färgen på fogarna i tegelväggarna, och bytte ut skjutpartierna mot glas med vita lister som matchar fönstren på huset. Jag ville också koppla ihop utsidan och insidan av uterummet på ett bra vis och tillföra mycket grönska. Utanför har vi en loungesoffa, där vi umgås medan vi grillar och sen flyttar vi in i uterummet senare på kvällen. På 16 kvm har vi plats med ett stort utfällbart matbord där vi kan sitta och äta upp till tolv personer.”

I uterummet har Hanna satsat på värmetåliga växter som fikon, citron och pelargoner. Innanför isolerplasttaket har hon satt upp skuggardiner. Foto: Mette Ottosson.

Ville sudda ut gränserna

Uterummets fasad är betsad i en ljus, gråvit nyans för en naturlig känsla. Foto: Skånska byggvaror.

Emily Josefsson (@villalavoute): 

”Genom att rita uterummet själva och anlita en snickare kunde vi designa det helt efter eget huvud och komma ner i pris. Jag är väldigt nöjd med helheten exteriört, med kombinationen av de mörka glaspartierna och den avskalade, rena stilen på panel och tak. Det blev en härlig kontrast till vårt 60-talshus. Att det går att öppna upp båda långsidorna ger uterummet ett stort ljusinsläpp och gränsen mellan ute och inne suddas ut.

Emily valde lösa skjutglaspartier i tvåglas för att skapa ett skräddarsytt uterum. Foto: Skånska byggvaror.

Interiört ville vi att det skulle kännas som en del av huset och inte ha den där klassiska uterumskänslan. Så här blev det ett trägolv och gipsade väggar som fick en beige nyans, textilier för att det inte ska kännas kalt, flera belysningspunkter och möjlighet att sitta många tillsammans. Under sommarsäsongen äter vi nästan alla våra måltider här, och barnen sitter gärna här och pysslar, spelar spel eller tittar på någon film. Att kunna öppna upp skjutpartierna varma dagar och känna att vinden fläktar, och stänga om sig när det är lite kallare men ändå få in mycket ljus, känns extra lyxigt.”

Läs också: Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar