Uteplatser med skydd för solgass och vind

Ett segel som skydd mot sol och en spaljé med klätterväxter som hindrar vinden. Så här ordnar du det i din egen trädgård.


För att uteplatsen ska bli trivsam bör man kunna sitta i lä och behagligt ljus, men förutsättningarna är inte alltid så goda. Här är två exempel på vindskydd och ett på hur man kan slippa det starkaste solskenet när det behövs. Ett bra vindskydd ”silar” blåsten. En spaljé med klätterväxter eller ett plank med smala springor dämpar vinden och gör det behagligt på uteplatsen.

 

Den klassiska spaljén i vinkel monterad på fastgjutna stolpar. Den
kräver buskar och klätterväxter för att bli ett komplett skydd.

 

Av alla sätt att skydda sig mot för starkt solsken är nog ett segel det allra trevligaste. Inte bara att det dämpar solens strålar till ett behagligt mjukt ljus, seglet i sig är så dekorativt och hör vind och himmel till. Segelets toppdel, ”fallhornet”, är fäst i stolpen. Nedre delens båda spetsar ”skothornet” och ”halshornet” är fästa med krokar i husväggen. Här sitter man i lä av buskarna på slänterna intill.

Ett elegant alternativ till spaljé eller plank. Glas är ett fantastiskt material, alltid lika fräscht, ger skydd utan att dölja. Kontakten med trädgårdens grönska blir inte bruten. Glasräcket gör att terrassen blir en del av trädgården. De härdade glasen är monterade med beslag på de fastgjutna stolparna.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar