Drömmer du om ett eget uterum? Här är tipsen!

Drömmer du också om ett uterum där växter gror tidigt och stannar länge? Ett rum för odling och trivsamt umgänge. Ta del av trädgårdsdesignern Peter Englanders råd och låt drömmarna ta några kliv mot verklighet!

uterum växthus


Uterum, växthus, orangeri, vinterträdgård – vad är egentligen skillnaden? Och vad är viktigt att tänka på om jag går i växthusdrömmar? Peter Englander, som skrivit boken Trädgårdens glasade rum, vet det mesta om vilka val man står inför, vilka misstag man ska undvika – och vad som får det glasade rummet att kännas precis så härligt som i drömmen! Här är några av hans råd!

 

1. Skapa tillräckligt stort utrymme 

De flesta, menar Peter Englander, ångrar ofta en sak i efterhand: att de inte byggde större! Så ta alltså i ordentligt, när du ändå bygger. Samtidigt är det viktigt att storleken harmonierar med boningshuset. Ett stort växthus invid ett litet boningshus ser besynnerligt ut, proportionerna mellan husen är väldigt viktiga. 

– Tricket för dig med litet boningshus och önskan om ett stort växthus är att placera växthuset en bra bit bort från huset. Det arkitektoniska skavet i storlek minskar i takt med avståndet, råder Peter Englander.

  

2. Fristående eller hopbyggt? 

Fundera på om du kanske vill ha ditt glasade rum i direkt anslutning till huset. Ett klassiskt så -kallat uterum är sammanbyggt med husfasaden – som på bilden ovan – och har dörr in till bostaden. Här är det alltid nära till hands att slå sig ner en stund, nära till vattning och till att plocka kryddor till maten. Det här är också den perfekta frostfria platsen för övervintring av pelargoner med mera.

– Bygger du ett uterum bör du noga tänka på hur det passar ihop med huset, säger Englander. Om material och byggstil skiljer sig åt mildras kontrasterna om du planterar klätterväxter, träd och buskar utanför.

 

3. Golv och grund

Tidigt i dina planer ska du fundera på inredningen och då inte minst golvet. Vill du ha rummet som en tillflyktsort för middagen när det regnar, då faller valet förmodligen på ett snyggt golv över hela ytan där mer ömtåliga skor funkar. Men alternativen är många. Med en gjuten platta över isolering, och kanske värmeslinga, slipper du fukt och markkyla. Tegelgolv och marksten blir vackert – välj utifrån önskad funktion och smak. Kanske vill du också ha en golvbrunn för att lätt ta hand om vattenspill och smuts.

   – En rent estetisk poäng är att låta golvbeläggningen fortsätta utanför växthuset, för att binda ihop trädgård och uterum, tipsar Peter Englander.

 

 

4. Utanför växthuset 

– Ett ensamt växthus mitt på gräsmattan kan kännas lite som ett ufo, om du frågar trädgården, säger Peter Englander. Därför blir glashusets omgivning viktig, för att det ska kännas som en del av trädgården och smälta in. 

   Han råder bestämt till att planera in en uteplats utanför växthuset – där kommer man sannolikt att vilja sitta och njuta i solen, menar han. Uteplatsen hjälper växthuset att smälta in i trädgården. Fundera också på om du vill ha ett skuggparti där, till exempel en pergola eller ett träd som skuggar en stund på dagen. 

   – Men undvik att skugga från väster, det är ju då, i den sista solen, som vi njuter som allra mest! råder Peter Englander.

 

5. Odlingarna

Det som framför allt ska påverka inredningen i ditt glasade rum är din odlingslust. Hur mycket du vill odla, och på vilket vis. Bestäm vilken typ av odlingsbäddar du vill ha – krukor, gjutna formar, trälådor – och hur stora ytorna ska vara. Tydliggör dina önskemål: Kanske vill du låta växter klättra mot taket, kanske vill du ha hyllor för växter runt om. Se till att skapa tillräckligt stora arbetsytor – och förstås: Ge tillräckligt med plats för middagsbordet om du väntar gäster!

 

6. Mjuka upp

Ett nybyggt glashus på gården kan kännas väl bjärt i kontrast till en äldre trädgårdsmiljö. Lösningen är växter – och den tidigare nämnda uteplatsen. Plantera klättrare som klänger uppför växthusets uteväggar och tak, låt buskar mjuka upp hörn, placera en sittbänk längs glasväggen. Möblera uteplatsen med krukor – och kanske är det här som du vill ha ditt utekök? 

– Här kan man också med fördel bygga en mur, hög eller låg, bakom växthuset, så skapas värme och lä. När man väl håller på kan man gärna bygga några upphöjda odlingsbäddar där invid muren också, säger Peter Englander.

 

Läs också: 18 tips att lyckas med ditt växthus!

 

Vad är skillnaden?

ORANGERI: Oftast ett övervintringshus för utomhusväxter som inte tål frost, men också en fin tillflyktsort när det regnar. Svalt när solen står som högst.

 

UTERUM: Sammanbyggt med huset och tar vara på fasadens värmespill. Eventuellt krävs en fläkt vintertid. Här övervintrar frostkänsliga växter, och säsongen förlängs med flera månader för både växter och människor.

 

VÄXTHUS: Hus med glasade partier i väggar och tak, främst för odling av växter. Släpper genom värme och ljus och skapar bättre odlingsklimat än utomhus. 

 

VINTERTRÄDGÅRD: Liksom uterummet ofta sammanfogad med boningshuset men håller inomhustemperatur året om. Passar växter som inte behöver en viloperiod under årets mörka månader. Passar också tedrickare!

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar