Vi tog hjälp av arkitekt till uterummet

Med ett uterum kan du både förlänga säsongen och få lite bättre plats i huset! Här träffar vi Ulrika, som tog hjälp av en arkitekt för att förverkliga drömmen om en ny, ljus matplats. 

För tretton år sedan byggde familjen Murray sin faluröda villa norr om Stockholm. Huset, som är 245 kvadratmeter stort, ligger på en generös tomt som till stor del vetter mot en allmänning. Under vinterhalvåret och kyliga sommardagar visade sig den härliga trädgården förbli outnyttjad. Då föddes tanken på ett uterum eller en vinterträdgård

– Altanen som fanns tidigare kändes aldrig naturlig eller harmonisk. Dessutom fanns det inget lä där. Valet stod mellan uterum och bara tak samt en vägg. I långa loppet var ett vinterbonat uterum något som kunde användas året runt, vilket avgjorde saken.

Istället för att välja en färdig uterumsprodukt ritade Ulrika och hennes man på en råskiss över hur de ville att uterummet skulle se ut. De tog kontakt med en arkitekt som hjälpte dem att finputsa deras idéer och ritningar. 

– Jag tycker om att hitta egna lösningar men har inte en arkitekts kunnande vad gäller konstruktion. Det var dessutom viktigt att utbyggnaden harmonierade med det övriga huset. Att placera rummet i anslutning till köket var ett självklart val eftersom vårt kök är samlingsplatsen såväl till vardag som fest. Vi äter ofta middag där men kryper också gärna upp i soffan med en kopp kaffe eller te.

Under 2009 fick familjen bygglov till uterummet. Det tog två månader att färdigställa och i mars 2010 kunde familjen börja använda sina nya tjugofem kvadratmetrar. 

– En oväntad effekt av den nya utbyggnaden är att den även hindrar kalla vindar från Norrvikens vatten. Plötsligt har vi fått lä även vid uteplatsen. 

Tre pardörrar i rad vetter mot trädgårdens framsida och trädäck. När alla dörrar är öppna har man lika mycket känsla av att vara ute som inne. För maximalt ljusinsläpp finns även takfönster och hela rummets kortsida är täckt av fönster. Från början var tanken att ha skjutdörrar, men, som Ulrika konstaterar, den sammanlagda öppningen hade inte blivit större, det hade passat huset sämre och det hade blivit en betydligt dyrare lösning.

– Oavsett om det regnar, snöar eller är full sol, så upplever man varje väderlek lika intensivt och det är lika härligt att äta och umgås här — vinter som sommar, säger Ulrika Murray. 

Husfakta:

Här bor: Ulrika Murray med make, två döttrar och en son.

Var: I en faluröda villa om 245 kvadratmeter i Törnskogen, Sollentuna.

Uterumsfakta: Utbyggnaden är arkitektritad. Ulrika och hennes make ritade först en skiss på hur de tänkte sig uterummet, sedan anlitades en arkitekt för att genomföra deras idéer.

Material: Torpargrund och stomme av trä. Utvändigt är uterummet klätt med samma stående träpanel som det övriga huset. Fönster från Elitfönster, (frånsett de specialbeställda fönstren på kortväggen mot taknocken). Vitmålat plankgolv.

Yta: 25 kvadratmeter.

Tid att bygga: Två månader.

En spröjsad dubbeldörr leder in mot köket. På väggen löper en hylla med diskreta ljuslyktor.

Arvegods och nytt blandas när Ulrika dukar till måltid i uterummet. Tallrikar från Mateus.

Nästan som ljusterapi. Dagtid flödar ljuset in i matrummet från fönster i både väggar och tak.

Dörrarna är en standardmodell som beställts hos en stor fönster- och dörrfirma, men spröjsen är specialbeställda. 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar