Amaryllis – vinterns ståtligaste blomma!

Låt blommande amaryllis lysa upp rummet under vinterns mörkaste månader. Det finns mängder av sorter med olika storlekar och färger på blomman, från mörkt blodrött över till ljuvt rosa och i vitt. Det finns även vårlika färger som limegult och äppelblomsrosa, och då gör det inget om löken behagar blomma först på vårkanten.

Amaryllis jul


Amaryllis – så lyckas du!

Få krukväxter är så tacksamma trots minimal omvårdnad. Allt man behöver göra är att plantera en vilande lök i en kruka med blomjord och vattna sparsamt till en början. Och vill man inte driva löken själv finns många olika sorter av färdigdrivna amaryllisar att välja bland.

Idag förknippar vi amaryllis med jul, men det var först under 1960-talet som den blev den julblomma vi ser den som idag. Förr i tiden, när man i större utsträckning sparade löken år från år, var det en vårvinterblomma. De amaryllisar man köper idag har odlarna ”lurat” att blomma mitt i vintern. Det är egentligen en vårblommande lökväxt som om den får ha sin naturliga rytm blommar först framåt vårkanten. Det märker man om man sparar löken och driver den på nytt hösten därpå.

Allt finns i löken! Om man skär itu löken ser man att alla blad men också att blomstängeln finns färdig inne i löken.

Läs också: Så lyckas du med julblommorna!

Driv en amaryllislök – steg för steg

En amaryllislök blommar allt från 4 till 10 veckor efter planteringen. Hur snabba de är har med sort att göra men beror också på hur varmt krukan står.

1. Löken man köper är i vila. Välj en som är fast och fin, samt har friska rötter. Rötterna fungerar som fäste i jorden och gör att löken inte tippar lika lätt när blommorna slår ut.

2. Välj en kruka som är något större än själva löken. Ett lagom mått är att två fingrar får plats mellan lök och krukkant. Planterar man i för stor kruka tar det längre tid innan löken vaknar. Jorden torkar dessutom upp långsammare och risken för övervattning ökar.

3. Lägg ett lager med lecakulor eller krukskärvor i botten av krukan för bättre dränering.

4. Fyll på med blomjord.

5. Plantera löken så att häften är under jord. Sätter man för grunt kan löken tippa när blommorna slår ut.

6. Vattna så att jorden blir fuktig men inte blöt.

Så sköter du en nyplanterad lök:

– Placera krukan i ett fönster eller en bit in i rummet. Det räcker att löken får ljus när blomknoppen visar sig. Hur snabbt blomstängeln växer beror på temperaturen. Ett tips är att sätta den ovanför ett varmt element så kan man skynda på drivningen något.

– Vattna mycket sparsamt de första veckorna. Öka vattningen något när blomstängeln eller de första gröna bladen börjar titta fram, men låt alltid jorden torka upp mellan vattningarna. Får den för mycket vatten blir stängeln oftast för lång och gänglig. Vrid gärna på krukan med jämna mellanrum så att stängeln inte böjer sig mot ljuset utan växer rakt upp.

– Vissa sorter får blad tidigt, redan innan knoppen tittar fram. Andra får sina blad först när blomningen är över. Vill man spara löken måste de gröna bladen, där fotosyntesen sker, få vara kvar. Den näring som bildas i bladen används för att bygga upp löken igen så att den får kraft att blomma även nästa vinter.

Köptips!

Snåla inte och köp billigt utan välj en lite dyrare lök som är stor och kraftig. Det är nämligen lökens storlek som avgör hur många stänglar som amaryllisen får. Vanligast är två stänglar men det brukar variera från en enda stängel till tre stänglar. Fast lökens storlek beror också på vilken sort det är. Småblommiga amaryllisar har mindre lökar än de som blommar med stora blommor.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar