Så anlägger du en äng i trädgården

En blommande äng i trädgården – en fröjd för ögat och bra för den biologiska mångfalden. Så anlägger du en egen äng och här är blommorna du ska satsa på!


Ängsblommor till trädgården

En blommande äng i trädgården med humlesurr och klippande fjärilsvingar är både en fröjd för ögat och bra för den biologiska mångfalden. Dessutom sparar den tid eftersom du slipper klippa gräset stup i kvarten – och du kan plocka vackra buketter av den. Många ängsväxter är dessutom på väg att bli ovanliga eller är utrotningshotade så genom att ha dem i din trädgård kan du också göra en insats för miljön.

 

Hur anlägger jag en äng i trädgården?

Hur går man då tillväga för att anlägga en äng? Jo, det finns både färdiga fröblandningar eller ängplantor att köpa. Välj svenska fröblandningar som är anpassade för vårt klimat. Vill du att ängen ska växa snabbt och ha blomning redan första året så satsa på plantorna. Hittar du inga ängsplantor i butiken så finns det företag som säljer dem via nätet.

 

Gräsmatta till äng

Ska du ersätta gräsmattan med äng är det enklast att börja med att skala av lagret med grästorv – gräset kan annars lätt konkurrera ut ängsblommorna. Ängens blommor trivs på soliga, näringsfattiga platser så vill du anlägga äng på en näringsrik jord behöver är det lättast att lägga på ett lager av näringsfattig jord. Undvik jordar som innehåller besvärliga rotogräs som kirskål och kvickrot.

 

Lång blomning

Har du inte yta att anlägga en äng kan du plantera några plantor med ängsblommor i rabatten såsom smörboll, humleblomster och gullviva eller sätta några i en kruka eller pallkrage. För att få ängen att blomma så länge som möjligt är det bra att välja sorter med lite olika blomningstid. Under sensommaren, efter att blommorna släppt sina fröer, är det dags att slå av ängen. Lätt som en ängsplätt!

10 bra ängsblommor:

1. Backsippa

Blommar april-maj.

 

2. Gullviva

Blommar april till maj.

3. Kamomill

Medicinalväxt vars torkade blommor kan användas till bland annat te och hudvårdsprodukter.

Blommar juni-oktober.

 

4. Kärringtand

Blommar juni-augusti.

5. Mandelblomma

Blommar maj-juni.

6. Prästkrage

Blommar juni-augusti.

7. Smörboll

Blommar maj-juli.

8. Stor blåklocka

Blommar juni-juli.

9. Åkervädd

Blommar juni-augusti.

 

10. Äkta johannesört

Medicinal- och färgningsväxt som ger fina bruna och gula färgnyanser.

Blommar juni-september.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar