ANNONS FRÅN HASSELFORS GARDEN

Återanvänd gammal jord och ge växterna nytt liv

Det låter som en motsägelse att använda gammal jord för nya plantor, men det är faktiskt en gammal och mycket resurssmart metod! Så här får du jorden precis som du vill ha den.

Efter att förra årets plantor har gjort sitt i krukan finns det ofta en hel del jord över. Den överblivna jorden har blivit näringsfattig men det betyder inte att den behöver slängas. Istället kan du återanvända den genom att gödsla upp den igen. Ett enkelt sätt är att blanda upp jorden med Hasselfors Garden Växtnäring Långtidsverkande eller Hönsgödsel.

Lästips: Lär dig mer om gödsel

Gör jord av kompost

För dig som föredrar gör-det-själv-modellen är det riktigt kul att göra jord av sitt köks- och trädgårdsavfall genom att kompostera. Här får du testa dig fram för att få till rätt näringshalt och struktur på jorden. Det är också ett bra sätt att göra trädgården mer hållbar.

En kompost kan se ut på många olika sätt beroende på vad du komposterar. Därför kan det vara svårt att veta kompostens näringsinnehåll, men det är ofta ganska högt i en hushållsavfallskompost. Alltför hög näringshalt riskerar att skada unga späda växter som planteras i jorden. Därför är det bättre att börja med en lägre näringshalt och sedan tillsätta mer näring efterhand. Om det är för lite näring i jorden tenderar plantorna istället att se bleka ut eller inte ta sig ordentligt.

För att få rätt struktur och näringshalt på jorden blandar du ut komposten med näringsfattiga material som exempelvis Solmull torv. Blanda komposten med torv i en hink tills du uppnår en struktur som passar växterna du vill odla.

Lästips: Kom igång med kompostering

Blanda ut jord med jordkompisar

Du kan även blanda ut din kompostjord eller gamla jord med jordkompisar för att ge jorden det där lilla extra! Jordkompisar är bra för att påverka strukturen och näringshalten i jorden.

Biokol: Blanda ut din jord med biokol för en grövre och mer porös struktur. Denna struktur ger god vattenhållning och livsutrymme för mikroberna i jorden. Dessutom gynnar biokolen näringshållning och mikroliv i din jord.

Lera: Är din jord lätt och luftig kan du tillsätta lera för att ge den en tätare struktur. Med lera skapar du en lite tätare, mer fukt- och näringshållande jord.

Odlingssand: Du kan tillsätta odlingssand för en tyngre jord. Odlingssand bidrar till att skapa en mer stabil och dränerande struktur. Men du bör inte tillsätta mer än 5% för att inte få en för tung jord.

Pimpsten: Pimpsten är ett mineralmaterial som är väldigt lätt. Den ger jorden en grövre och luftigare struktur. Pimpsten bidrar inte med näring till jorden, utan det får tillsättas separat vid behov.

Recept på jordblandning

Ofta får du ta det du har och testa dig fram när du gör egen jord. Nedan är ett exempel på recept som du kan utgå från.

Exempel på jordblandning för krukväxter ute:
2 delar gammal krukjord
2 delar mogen trädgårdskompost (grovsållad, 0-50 mm, till större krukor annars finsållad 0- 20 mm)
1 del mogen köksavfallskompost (finsållad)
2-4 delar Solmull Naturtorv
1 del jordkompisar, t.ex. Lera (om du vill ha en mer vattenhållande jord)

Näring:
1 skopa Växtnäring Långtidsverkande per liter jord
eller
ca 1 matsked pelleterad hönsgödsel per liter jord.

Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en hink och tillsätt växtnäring. Det gör du genom att gödsla med 1 skopa Växtnäring Långtidsverkande per liter jord. Vill du hellre gödsla med naturgödsel kan du istället lägga till ca 1 matsked pelleterad hönsgödsel per liter jord. Blanda väl!

Här hittar du mer inspiration hur du kan skapa en klimatsmartare trädgård

Mest lästa artiklar