Att köpa eller bygga utekök

Med uteköket kan du flytta ut matlagningen till trädgården. Vi ger dig tips på hur du går från att enbart ha en grill till ett komplett utekök.  


Just nu är det trendigt att skaffa sig ett utomhuskök. Det som från början startade som en nationell trend har nu etablerat sig i Sverige. Det går att variera ett utomhuskök i oändlighet med val av material, placering, val av grill, belysning, rinnande vatten med flera.

Planering av ett utekök

Innan du börjar bygga ett utomhuskök måste du planera vart det ska stå. Det gör du lättast genom att hitta syftet med köket och vilka funktioner du vill åstadkomma med ditt utekök. 

  – Planera vad du vill uträtta med utomhusköket, vill du ha kall dryck och kylskåp krävs framdragen el och vid rinnande vatten måste vatten och avlopp dras fram till uteköket, säger Rickard Heldemyr, Marketing director på Röshults. 

Det kan vara smart att placera uteköket i anslutning till eller nära huset. På så sätt får du lättare tillgång till både vatten och el, dessutom får den som lagar mat extra vindskydd av huset och du kan snabbt hämta saker som behöver kompletteras.

Rinnande vatten

Du behöver inte ha rinnande vatten i ett utekök, men det är väldigt skönt att ha det tillgängligt. Är man inte i behov av varmvatten kan man som alternativ installera en vask i köksdelen – för att sedan ansluta trädgårdsslangen och placera en hink under.

El till utekök

Vill du installera ett kylskåp i anslutning till ditt utekök, ha möjligheten att använda köksmaskiner eller ha belysning, är el ett måste. Du får lättast tillgång till el om du placerar uteköket i nära anslutning till huset. För att installera el krävs en behörig elektriker.

Välj rätt utekök

Ibland kan det vara plånboken som bestämmer vilket kök du väljer. Att välja rätt utomhuskök är individuellt och det finns en uppsjö av moduler och tillvägagångsätt. 

Du kan välja att bygga stommen till ditt utekök själv i material som trä, betong eller sten, alternativt köpa färdiga moduler i exempelvis rostfritt stål. Vill du att materialet på ditt utekök ska stämma överens med husets design, vill du ha det nya trendiga modulköket, eller bara ha ett litet funktionellt kök – oavsett val är möjligheterna många.

  – Man har börjat satsa mycket på det trendiga uteköket i Sverige. Trots att huvudkomponenten i köket är grillen, vill man numera ha möjligheten att förbereda en hel middag under bar himmel. Där man har tillgång till både vatten och kylskåp för att slippa springa in och ut ur köket, säger Rickard Heldemyr.

Grillen – huvudkomponent i uteköket

Den centrala punkten i utomhusköket är grillen. Här har du möjligheten att välja grill efter behov och önskemål. Du kan välja mellan den klassiska kolgrillen, gasolgrillen eller kanske en duogrill som både har en inbyggd gasolbrännare och kolgrill i ett. En stor eller liten grill, ja även här är valmöjligheterna många. 

  – Då grillen är hjärtat i uteköket brukar vi rekommendera att köket placeras i det fria utan tak över sig. Det gäller generellt alltid när du ska välja placering av grill, säger Rickard Heldemyr.

Bygga själv eller anlita expert

Det är beroende av budget och vad du är beredd att spendera på ett utomhuskök. Det billigaste alternativet är såklart att bygga själv och använda ett billigt byggmaterial.

Bygg utekök själv

Om du är lite händig och vill spendera en mindre budget kan du enkelt bygga ett eget utekök. Du hittar olika guider på nätet som tar dig steg för steg, hur du bygger ett utekök. Ett prisvärt och populärt alternativ är att bygga stommen till utomhusköket i impregnerat trä. Här kan du hitta Vi i Villa guider för att bygga själv

Prisvärda alternativ

För den som vill ha ett färdigt modulkök till en lägre budget, finns det många prisvärda alternativ. Du hittar enklare men fullt funktionella utekök hos exempelvis Ikea, Bauhaus och Kila möbler.

  – Ett annat alternativ är att investera i ett färdigt utomhuskök i rostfritt stål. Det levereras färdigmonterat och redo att användas direkt efter montering. Här väljer du mått efter dina personliga behov och de funktioner du önskar uppnå med ditt utekök, säger Bert-Ola Nilsson Sohl, Produktchef på Contura Steel.

Contura Steel

Skydd

För att ditt utekök ska få så lång livslängd som möjligt bör du välja ett tåligt material och investera i ett bra skydd som håller väta och smuts borta, speciellt viktigt under vintersäsongen, som exempelvis rostfritt stål.

Tips på hur du förvarar ditt utekök över vintern

Innan du placerar ditt utekök under ett ordentligt skydd för vintern kan det vara bra att rengöra det ordentligt. Därmed undvika att salt och andra partiklar orsakar rostangrepp. Vid rinnande vatten kan det vara bra att öppna kranen och se till att allt vatten rinner ut för att undvika eventuella frostskador.

Vad kostar det att bygga ett utomhuskök?

Det som avgör budgeten för ett utomhuskök är om du bygger det själv eller beställer ett färdigt modulkök. Du håller ner kostnaden när du bygger ett utekök själv, medan andra väljer att lägga lite extra pengar på ett modulkök.

Idag vill många vara med och konfigurera när uteköket ska designas – du köper en stomme som sedan fylls upp med de modulfragment din köksö ska bestå av. Vilken grill ska du ha, ska kylskåp installeras, vill du ha förvaringsskåp eller kanske en diskho med rinnande vatten. Valen är många och därför kan spannet på kostnaden variera från några tusentals kronor upp till hundratusentals kronor.

 

Röshults

Ett gyllene tips från experten

  – Om du vill satsa på ett utekök bör du göra det fullt ut. Se till att köket har alla finesser som krävs för en fulländad middag. Du kanske ska installera en extra gasolplatta och vatten för enkelhetens skull. Men det jag tycker är absolut viktigast i ett utomhuskök är arbetsytan, förvaringsutrymmet och ett material som tål väder och vind – samtidigt som det är lätt att hålla rent, säger Bert-Ola Nilsson Sohl.

7 tips – tänk på det här när du ska bygga ett utekök 

  1. Börja med en god planering, hitta syftet med köket. Vilken typ av utekök vill du ha, vilka funktioner ska det ha, vilket material ska du välja och vart ska köket placeras.
  2. Ta beslut om du ska bygga ett eget utekök eller köpa färdiga moduler. Jämför olika företag för att hitta den prisklass och material som passar dig.
  3. Om du bygger själv, hitta en bra guide som tar dig igenom steg för steg hur du bygger stommen till ett eget utekök.
  4. Grillen är hjärtat i köket, ta dig tid och välj den grill som passar dina önskemål och krav.
  5. Planera för en god arbetsyta, om du vill ha möjlighet att förbereda en hel middag utomhus.
  6. Planerar du för el och rinnande vatten, ta kontakt med behörig rörmokare och elektriker.
  7. Skydda uteköket väl under dåliga väderförhållanden, speciellt under vintern. Investera i ett bra skydd som tål både väta och vind.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar