Bekämpa bladlöss – här är knepen

Bladlössen kommer med sommaren men i regel är de inte tillräckligt många för att ställa till med förtret. Det bästa är att gynna nyckelpigor och andra djur som ser löss som mat. Men om nu lusangreppen har tagit överhanden på en viss växt finns det olika miljövänliga knep att ta till för att bekämpa bladlöss.


Vissa somrar kan bladlössen sitta tätt, tätt på grenar eller blomknoppar, särskilt om sommaren är torr eller om växten inte är i bästa kondition. Då kommer lössen att sitta där och suga i sig av den extra söta växtsaften. Men vissa bladlöss gör att bladen ser missbildande ut eller blir kladdiga. Tittar man närmare kan man också se rester av ömsade hudar. Den söta vätska som lössen i sin tur utsöndrar, den så kallade honungsdaggen, kan i sin tur dra till sig sotsvampar så blad och skott blir svärtade. Om angreppen är så stora att de skadar växten finns det flera miljövänliga sätt att göra livet surt för dem. Dags att bekämpa bladlössen!

Spola bort lössen med slangen

Vattenslang trädgård

Absout mest miljövänligt, om det inte råder vattenbrist är att spola bort lössen. Ställ in slangmunstycket på hård stråle och rikta den mot den plats där lössen sitter som tätast. Vattenstrålen gör att de trillar ner och då kan de inte ta sig upp igen utan blir kvar på jorden. Däremot är effekten kortvarig eftersom få djur kan föröka sig som löss, till om med utan befruktning (jungrufödsel). Så upprepa behandlingen med jämna mellanrum. Metoden är bäst på buskar, som fläder eller rosor, som har stadiga grenar. Använder man samma metod på en vek växt kan den knäckas av den hårda strålen.

Kläm ihjäl med fingrarna

Inte det fräschaste alternativet för att bekämpa bladlöss, kanske, men att mosa dem med händerna är ett enkelt sätt att ta kål på dem om angreppet är begränsat. Ha handskar på dig så blir det mindre kladdigt. Det är bara att dra med fingrarna efter stjälken där lössen sitter och kläm på så sätt sönder dem.

Läs också: SÅ blir du av med tvestjärtar!

Det bästa är att gynna nyckelpigor och andra djur som ser löss som mat. Men om nu lusangreppen har tagit överhanden på en viss växt finns det olika miljövänliga knep att ta till för att bekämpa bladlöss.

Nyckelpigor äter bladlössen!

Nyckelpigor bladlöss

Öka den biologiska mångfalden i trädgården för att locka fler djur som äter bladlöss. Få insekter är så effektiva lusätare som nyckelpigorna och den snällaste bekämpningmetoden är att locka fler sådana till trädgården.

De flesta arter av nyckelpigor, både larver och vuxna, är rovdjur. Särskilt den sjuprickiga nyckelpigan är specialiserad på bladlöss och en vuxen sådan sägs kunna stoppa i sig 40 löss per dag. Man räknar med att en nyckelpiga kan lägga 400 ägg och att varje larv sedan äter upp till 800 bladlöss.

Bekämpa bladlössen – locka nyckelpigorna till tomten

För att få fler nyckelpigor till tomten kan man ge dem bostäder att övervintra i. Det kan vara lövhögar, gammal ved eller tunna bamburör. Klipp rören i ett par decimeter långa bitar och bunta ihop dem med ett snöre. Placera rörknippena på en skyddat plats där också bladlöss håller till. Fler insektslarver som äter bladlöss: Blomflugor, gallmyggor, guldögonslända, stinksländor och parasitsteklar.

Vattna växterna

Bladlöss gillar växter som lider av torka. Deras växtsaft är i regel sötare än en planta som får det vatten den behöver. Därför blir bladlusangreppen extra svåra om sommaren är torr. Förebygg alltså bladlusangrepp genom att vattna växter om det blir torrt.

Du kan bekämpa bladlössen genom att spruta med såpvatten

Vattenspruta blommor

Det finns visserligen färdiga preparat, så kallade växtvårdsmedel, att köpa men det är enkelt att blanda sitt eget såpvatten. Tänk bara på att inte spreja när solen lyser. Annars kan bladen få brännskador. Spruta inte heller över stora områden utan bara på själva bladlössen. Annars kan även nyttoinsekter dö. Det som händer är att såpvattnet täpper till lössen andningsorgan och de kvävs. Upprepa behandlingen med någon veckas mellanrum. Nya bladlöss kläcks allteftersom från de ägg som lades innan första sprejningen.

Recept på såpvatten:

  • 5 l vatten
  • 1 dl såpa
  • Fyll blandningen i en sprejflaska och spruta direkt över lössen.

Läs också: Mördarsniglar, fästingar och getingar – här är tipsen som hjälper

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar