Bekämpa kirskål – fem tips

Kirskålen ligger i topp med mördarsnigeln om att vara våra mest hatade trädgårdsmarodörer. Den sprider sig hejvilt med både frön och rötter – endast en pytteliten rotbit räcker för att bilda en ny planta! Men, vi lovar, det går att få bort den! Här är fem riktigt bra tips – pröva gärna allihop!

Hur blir man av med kirskål?

Kirskål

1. Gräv upp kirskålen

När marken är lite fuktig och lättare att tränga igenom, försök gräva upp kirskålsplantorna helt och hållet med alla rötter, gräv med djupa spadtag! Själva bladverket (utan rötter eller frön) kan du kompostera direkt. Kirskålens rötter slänger du i soporna eller i en svart sopsäck i solen. Temperaturen blir då så hög att rötterna dör och går att kompostera.

2.  Trötta ut ogräset

Så fort du ser nya blad komma upp på vårkanten – ta genast bort dem! Det tröttar ut rötterna även om det tar ett tag. Har du missat några plantor så se till att klippa bort fröställningarna innan de hinner fröa av sig. 

3. Bygg barriärer

Att rensa ogräs är alltid lättare i lucker jord, och det är enklare att skapa i upphöjda bäddar. Har du stora problem med kirskål så bygg några högre lådor att odla i och fäst dubbla lager markduk i botten.

Det hjälper också att avgränsa trädgårdslanden med djupt nedgrävda kanter av till exempel betongplattor.

4. Täck kirskålen med duk

Har du mycket kirskål på vissa ställen så kan du kväva dem genom att täcka med markduk eller svart plast under två odlingssäsonger. Det ser förstås inte så kul ut, men du kan snygga till det genom att till exempel lägga ett lager med täck- eller pinjebark ovanpå.

Läs också: Här är växten som kan döda dig på en kvart

5. Var steget före!

Täck tomma ytor i trädgården med täckbark eller gräsklipp. Lägg gärna markduk eller geotextil under dina trädgårdsgångar och uteplatser.

Och ska du göra en ny rabatt – börja med att lägga en markduk över området, göra sedan utsnitt för plantorna och dölja duken med täckmaterial.

6. Konkurrera bort kirskålen

Använd marktäckare som kan konkurrera med kirskålen. Bra sådana är myskmadra, flocknäva eller sockblomma. 

Ett annat knep, som kräver lite mer tid, är att så gräs där kirskålen växer och klippa det ofta och lågt. Ständig klippning och konkurrens med gräs tål inte kirskålen. När den försvunnit ur gräsmattan kan du vända grästuvorna upp och ned och börja odla där igen!

Kirskål

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar