Enkla knepen för att bli av med mördarsniglar

Mördarsniglar kommer och förstör när vi vill göra fint i trädgården och pyssla om våra odlingar. Här får du några knep för hur du blir av med dem.

mördarsnigel


Låt inte mördarsniglarna gömma sig!

”Hide and seek”, ja, mördarsniglar älskar att kräla in och gömma sig i högt gräs, lövhögar och komposter. Sedan tycker de om att kalasa på odlingar i trädgårdsland. Genom att klippa gräset varsamt och ta upp lövhögar från tomten så har de plötsligt ingenstans att ta vägen eller för den delen lägga sina hundratals ägg.

Var noggrann med hur du komposterar

En misskött kompost faller trädgårdsmarodörerna väl i smaken. Det är dessutom en källa till mat, som de inte ens behöver kämpa för att komma över. En mördarsnigel lägger hundratals små vita ägg, helst i kompost och lövhögar, så se till att ta vara på äggen innan det är försent och ”invasionen” ett faktum.

Kompostera i en sluten behållare/kärl för att minimera risken att mördarsniglarna kommer över innehållet. Du kan även lägga lite järnfosfat runt komposten för att avskräcka ytterligare. Det tycker sniglarna nämligen inte om.

Kompostera smart! 
Foto: iStockphoto

Vattna bara tidigt på morgonen!

Mördarsniglar är som mest aktiva på nätter och trivs där det är fuktigt. Vattna därför gräsmatta och trädgårdsland tidiga morgnar för att riktigt se till att de inte alls trivs i terrängen.

Sätt på vattenspridaren tidigt på morgonen. Mördarsniglar är som mest aktiva på nätterna.
Foto: iStockphoto

Plocka mördarsniglar med gripklo eller pincett

Det kanske allra vanligaste sättet att bli av med mördarsniglarna är genom att helt sonika plocka upp dem. Passa på att plocka dem precis innan mörkret faller eller när gryningen kommer. Det är precis då de börjar titta fram. Avlägsna huvudet genom att kapa bara några centimeter in och använd spade eller sekatör.

Kom ihåg att ta upp sniglarna när du är klar, så att inte fler ansluter. Plocka upp med gripklo eller pincett.

Läs även: Slipp mördarsniglarna – expertens 6 bästa tips!

Vårda odlingar och växter

För att hindra mördarsniglarna från att ta sig hela vägen fram till dina dyrbara skatter i rabatten – strö lite kalk, aska eller sågspån runt odlingar och växter. De tycker inte om detta och håller dig därmed undan.

Strö lite kalk runt växterna. Det skyddar mot mördarsniglar. 
Foto: iStockphoto

Mördarsniglar avskyr kaffesump!

Ett annat husmorsknep är att hälla kaffesump runt växter och odlingar. Mördarsniglarna har väldigt svårt för doften av kaffesump. Enda nackdelen med den här metoden är att det blir väldigt grisigt efter ett regnväder.

Läs även: Vi i Villas läsare tipsar – så utrotar du mördarsniglar!

”Mums! Här var det mördarsniglar på menyn!”

En del djur äter faktiskt mer än gärna upp mördarsniglarna. Några av dessa är myskänder och höns.

Myskänder på jakt efter något att äta – kanske sniglar?
Foto: iStockphoto

Ta hjälp av grannen!

Man ska aldrig underskatta kraften av att gå enade mot problemet tillsammans med fler. Prata med dina grannar och se till att ni kämpar tillsammans mot mördarsniglarna, annars finns en risk att de bara krälar vidare från den ena trädgården, till den andra, utan att ni blir av med dem.

*Källa Anticimex

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar