7 enkla saker att odla i kruka

Odling är ett intresse som växer explosionsartat, men som kan dö ut lika snabbt om det inte går som man tänkt sig. Därför har vi listat sju enkla grödor att lyckas med i köksträdgården.


Alla har inte tillgång till växthus eller grönsaksland, men det går ju alldeles utmärkt att odla i kruka också! De här enkla grödorna växer lika bra i kruka eller planteringskärl.

Rucola

Det största hotet mot rucola är jordloppor och därför passar det väldigt bra att odla i kruka. Rucola gror vid 5 grader och kan odlas året om i kruka, men i oktober-mars kan den behöva extra ljus.

Plocksallat

Skörden blir inte lika stor som om du odlar i ett trädgårdsland, men det växer lika bra i kruka. Plocksallat gror vid 5 grader och skördas blad för blad under tiden.

Basilika

Använd en köpt kruka från affären, ta sticklingar eller så själv med frö. Var noga med vattningen – om basilika torkar kan den bli förstörd. Skydda plantan från gassande solljus.

Gräslök

Gräslök är en perenn som har relativt lätt för att växa och sprida sig. Vattna när jorden är torr och placera på en ljus plats.

Paprika

Paprika tar lång tid på sig att gro och bör därför planteras från mitten av februari i en mindre kruka. När skotten vuxit till sig ska de omplanteras till större krukor och helst flera gånger under tiden som de växer.

Rädisa

Rädisa växer snabbt och är klar att skörda på ca fyra veckor. Jorden bör vara fuktig och mullrik, annars kan de bli träaktiga i smaken.

Zucchini

Zucchini är en snabbväxt och lättodlad grönsak. Den trivs i näringsrik jord eftersom den växer så snabbt och ska gärna placeras soligt och varmt. Tänk på att zucchini behöver pollineras så om du inte ställer ut krukorna på altanen när det blivit tillräckligt varmt får du leka insekt och pollinera själv med en pensel.

4 tips för att lyckas

1. Odla i stora kärl då det får plats mer jord och rötterna får utrymme att växa.
2. Vattna oftare än på friland eftersom jorden i kruka torkar ut snabbare.
3. Använd jord som är anpassad för odling i krukor, de innehåller mycket näring.
4. Följ fröpåsarnas anvisningar.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar