Ampellilja – så sköter du krukväxten med de randiga bladen!

Ampellilja är en krukväxt med små krav, som bara ger och ger. Den är lätt att lyckas med och superenkel att föröka. Så här gör du!

Ampellilja, Chlorophytum comosum, är en härligt frodig växt med långsmala spretiga blad, som kan ha gula eller vita strimmor, och ibland krulliga lockar. Den härstammar från tropiska och södra Afrika där den klänger sig fast på sluttningar med hjälp av sina tjocka rötter, där den lagrar vatten och näring. Med andra ord är det en tuffing som klarar torka bra, vilket har gjort den till en populär och lättskött krukväxt. Dessutom är det en av de allra bästa växterna på att rena inomhusluften. Så här får du den att trivas hemma!

Ampellilja – skötsel & råd

1. Kruka och jord

Ampelliljans fontänliknande växtsätt gör att den passar särskilt bra hängandes i ampel, varför den har fått sitt namn. Vanliga krukor fungerar också bra, gärna placerade en bit upp på en hylla eller piedestal. För att överskottsvatten ska kunna rinna undan är det bra att ha en mindre innerkruka, eller hål i botten av krukan och ett fat. Plantera den gärna i blomjord, som innehåller leca och sand, för att öka dräneringsförmågan. 

2. Placering

Växten klarar både ljus och halvskuggig placering, men undvik att ställa den i stark sol då det kan ge brunbrända blad. Är det en sort med ljusa eller gulgröna blad behöver den mer ljus, för att kompensera för att den har mindre klorofyll i bladen. Långt inne i ett mörkt rum kan det vara bra med extra växtbelysning.

3. Vatten och näring

Ampellilja trivs med jämn vattning men tål om jorden torkar upp mellan vattningarna. På vintern kan du vattna mer sparsamt, men duscha bladen regelbundet, eftersom inomhusluften är torrare på vintern och ampelliljan trivs med hög luftfuktighet. Tillsätt näring i vattnet mellan april och oktober.

ampellilja
Ampelliljan har ursprungligen helgröna blad, men i butikerna syns de oftast med vita eller gulgröna strimmor. Längden och bredden på bladen kan variera mellan olika sorter. På bilden syns en stängel med nya små miniplantor.

4. Ta sticklingar av ampellilja

Ampelliljan är väldigt förökningsvillig! Det dröjer inte länge innan plantan bildar stänglar med småplantor på, som är enkla att klippa av och plantera i ny jord. Stänglarna får också små vita, ganska anspråkslösa blommor. Vill du inte ha fler ampelliljor, kan du välja att klippa bort revorna – då får du en kompaktare planta.

5. Plantera om

Eftersom ampelliljan växer snabbt är det bra att plantera om den varje vår och ge den ny fräsch jord. Då kan du dela plantan i flera delar om rotklumpen blivit så stor att den håller på att växa ur krukan.

Läs också: 10 lättskötta växter


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar