Änglatrumpet – bästa tipsen för den väldoftande giganten

Änglatrumpet är ett mindre träd med storslagna blommor – och en riktig höjdare till uteplatsen! Här tipsar vi om hur du får den att trivas.


Letar du efter ett träd att ha i en kruka på terrassen? Då är änglatrumpeten, med sina stora exotiska blommor, ett spännande val. Bara du kan ordna med frostfri förvaring om vintern, och ger den ordentligt med vatten och näring, är det inte svårt att lyckas med den. Ett stort plus med änglatrumpet är att den växer snabbt, så redan efter ett par månader kan en liten planta bli flera meter hög. 

  vit änglatrumpet

 På sommarkvällarna doftar änglatrumpetens blommor som mest. 

Doftar på kvällen

Änglatrumpet, Brugmansia suaveolens, härstammar från Brasiliens regnskogar där det är varmt, hög luftfuktighet och rikliga regnskurar. I det vilda är den en buske eller ett träd på upp till fem meter. 

På latin betyder suaveolens ”med en söt doft” och det syftar på den starka doften som blommorna sprider på kvällen då de lockar till sig pollinerande nattfjärilar och fladdermöss. 

För det är just på kvällen som blommorna är fullt utslagna, under dagen är de bara halvöppna. 

Blommorna, som hänger ner från grenvecken kan vara vita, gula eller rosa, och de slår ut från juli och fram till långt in på hösten. Änglatrumpetens blad är ludna och äggrunda, och alla delar av växten är giftiga, så tvätta händerna när du har hanterat den. 

änglatrumpet i kruka

En rejäl kruka är ett måste för att änglatrumpeten ska kunna växa sig stor.

Skötseltips för änglatrumpet

  • Stor kruka! Plantera i en stor kruka i urnjord, som är näringsrik och lucker. Eftersom änglatrumpeten växer snabbt bör krukan vara minst 20 liter stor under den första säsongen. Större exemplar kan behöva uppemot 50–100 liter stora krukor. En kruka med stor jordvolym håller också fukten bättre. Tillsätt gärna vattenhållande kristaller i jorden. 

  • Skyddat läge! Placera krukan på en varm och solig till halvskuggig plats som är skyddad från blåst. Undvik även gassande sommarsol då det gör bladen missfärgade. 

  • Vattna rejält! Trädet vill inte torka ut och när det är varmt behöver den vattnas med ca 10 liter varje dag. 

  • Gödsla ofta! Från och med att bladen slår ut på våren kräver änglatrumpeten regelbunden tillskottsnäring under hela säsongen, annars kan bladen längst ner gulna och falla av. Gödselvattna minst en gång i veckan med flytande näring, eller till exempel granulerad hönsgödsel upplöst i vatten. 

  • Övervintra frostfritt! Ta in trädet innan första frosten kommer. Den kan förvaras svalt med mellan 5-10°C, i till exempel ett uterum, och tål även att stå i ett mörkt garage. Med tillskottsbelysning kan den även stå varmare i upp till 18°C. Är det svårt att få plats med den kan du beskära den. Att den tappar bladen under vintern är normalt men det kommer nya! 

  • Plantera om! Från mellan slutet av februari till slutet av mars är det dags att plantera om änglatrumpeten. Ta bort så mycket av den gamla jorden som du kan. Du kan också korta in rötterna om de upptar mycket av volymen i krukan och gärna byta till en större kruka. Är det svårt att få upp jordklumpen kan du skrapa av det översta och lägga på ny jord där.  

  • Beskär! Vänta någon vecka efter omplanteringen tills växten har rotat sig. Sedan är det dags att beskära den med sekatör. Det är viktigt för att hålla kronan tät och robust. Ta bort det som är visset och de taniga grenarna. För att den ska blomma är det viktigt att den har en förgrening, en Y-klyka på stammen. 

  • Flytta ut! När risken för frost är över, och temperaturen är stadigt över 5°C, kan du ställa ut änglatrumpeten i trädgården igen. 

 

Läs också: Odla fikon – så lyckas du med medelhavsväxten!

 

Källa: Odla.nu, Wexthuset, Wikipedia, Allt om Trädgård

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar