Äpplen för allergiker

Gillar du äpplen men tål dem dåligt? Då ska du läsa det här.


Minirisk-äpplen för allergiker

Om man är allergisk mot äpplen reagerar man mot ett särskilt protein i frukten. Det finns framför allt i skalet. Det är därför det ibland kan räcka med att skala äpplet för att undvika en allergisk reaktion. Det kan också vara bättre att äta aningen omogna äpplen. Ett moget äpple innehåller nämligen mer av proteinet än ett omoget. Ett tips är att tillaga äpplena. Proteinet är värmekänsligt och förstörs vid upphettning.

Proteininnehållet varierar mellan olika sorter. Här är en lista på sorter som är minirisk-äpplen, det vill säga att de ska innehålla en mindre mängd av det allergiframkallande proteinet än andra sorter. Tänk på att överkänslighet är mycket individuellt. Det som funkar för en person kanske inte funkar för någon annan. Listan är hämtad från
Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida.

Allgot

Belle de Boskoop

Cox Pomona

Discovery

Filippa

Gloster

Jamba

Katja

Lobo

Maglemer

Mutsu

Risäter

Spartan

Stenbock

Särsö

Transparente Blanche

Högriskäpplen

De här sorterna innehåller extra mycket av det allergiframkallande proteinet. Flera av dem hör till våra vanligaste äpplen i matbutiken:

Aroma

Fagerö

Golden Delicious

Granny Smith

Red Delicious

Stor klar Astrakan

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar