Minirisk-äpplen för allergiker
Om man är allergisk mot äpplen reagerar man mot ett särskilt protein i frukten. Det finns framför allt i skalet. Det är därför det ibland kan räcka med att skala äpplet för att undvika en allergisk reaktion. Det kan också vara bättre att äta aningen omogna äpplen. Ett moget äpple innehåller nämligen mer av proteinet än ett omoget. Ett tips är att tillaga äpplena. Proteinet är värmekänsligt och förstörs vid upphettning.
Proteininnehållet varierar mellan olika sorter. Här är en lista på sorter som är minirisk-äpplen, det vill säga att de ska innehålla en mindre mängd av det allergiframkallande proteinet än andra sorter. Tänk på att överkänslighet är mycket individuellt. Det som funkar för en person kanske inte funkar för någon annan. Listan är hämtad från
Sveriges Pomologiska Sällskaps hemsida.
Allgot
Belle de Boskoop
Cox Pomona
Discovery
Filippa
Gloster
Jamba
Katja
Lobo
Maglemer
Mutsu
Risäter
Spartan
Stenbock
Särsö
Transparente Blanche
Högriskäpplen
De här sorterna innehåller extra mycket av det allergiframkallande proteinet. Flera av dem hör till våra vanligaste äpplen i matbutiken:
Aroma
Fagerö
Golden Delicious
Granny Smith
Red Delicious
Stor klar Astrakan